Кламер БГ - Новини: Графиня Ревност и принц Доверие - въпросите и отговорите от изпита на четвъртокласниците

Графиня Ревност и принц Доверие - въпросите и отговорите от изпита на четвъртокласниците

България

|
Пон, 29 Май 2023г. 16:51ч.
Графиня Ревност и принц Доверие - въпросите и отговорите от изпита на четвъртокласниците

Графиня Ревност и принц Доверие - въпросите и отговорите от изпита на четвъртокласниците

Близо 56 000 четвъртокласници се явиха днес на изпит по български език и литература. Той е задължителен за завършването на началното образование и оценява наученото от децата до момента. По-късно от образователното министерство публикуваха и задачите от теста.

Във вторник, 30 май, е изпитът по математика от националното външно оценяване.

Резултатът от двете препитвания се вписва в удостоверението за завършен начален етап на образованието. Той е в точки, а максимумът е 100.

Изпитът по български започна в 10 часа и продължи 60 минути. За учениците със специални образователни потребности времето е с до 30 минути повече.

Диктовка и четене с разбиране

Тестът включва диктовка, записана на аудиофайл, езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и въпроси към него, както и задачи с творчески характер, изискваща свободен отговор.

Задачата за четене с разбиране беше посветена на темата за обичта и доверието. Текстът е от детската книжка "Двете кралства. Разкази за гласовете

на щастието" от Катя Антонова. Главните герои в него са графиня Ревност и принц Доверие. Катя Антонова е автор и на популярната сред децата поредица "Феята от захарницата".

За да докажат, че разбират прочетеното, четвъртокласниците трябваше да отговорят на 10 въпроса. От тях 4 с избираем отговор и 6 с кратък свободен отговор. Тези с избираем отговор бяха свързани с героите, сюжета и с езика в художественото произведение. Шест от въпросите към текста изискваха записване на свободен отговор с кратко изречение или с посочване на цитат/пример от текста, обясниха от Министерството на образованието и науката.

Разказ по картинки

Последната задача от образователното министерство определят като творческа. От учениците се изискваше да създадат кратък текст по серия от картини. С помощта на опорни въпроси децата се насочват да пресъздадат действията и емоциите на героите от всяка картинка и да запишат текст, в който изреченията са в логическа връзка, а интерпретацията да показва умения за мислене и за уместна употреба на езикови средства, поясниха от ведомството.

Изпитът по математика пък включва 25 задачи - 18 с избираем отговор, 5 - със свободен, една с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия.

Резултатите от двата изпита ще бъдат обявени до 9 юни.

mediapool.bg