Кламер БГ - Новини: Прокуратурата поднови разследването за чекмеджето на Борисов

Прокуратурата поднови разследването за чекмеджето на Борисов

България

|
Пон, 29 Май 2023г. 18:44ч.
Прокуратурата поднови разследването за чекмеджето на Борисов

Прокуратурата поднови разследването за чекмеджето на Борисов

Софийска апелативна прокуратура (САП) разпореди разследването по делото за снимките на "кюлчета и пачки в чекмеджето" на Бойко Борисов да бъде подновено. Това съобщи пресцентърът на държавното обвинение в понеделник.

"Наказателното производство е прекратено без да са изчерпани всички доказателствени източници, което е довело до неизясняване на въпроси от предмета на доказване", твърди Софийската апелативна прокуратурата.

Делото е върнато на Софийската градска прокуратура с конкретни указания за доразследване.

В края на миналата седмица градската прокуратурата обяви, че прекратява делото, защото "няма как да се установи дали тези банкноти и кюлчета на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи“.

Софийската градска прокуратура прекрати делото за снимките на кюлчетата и пачките в нощното шкафче на спалнята на Бойко Борисов на 10 май т.г. Само ден по-късно президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел.

Много обстоятелства по българското разследва остава неясни. Едно от нещата, които се знае е, че българската прокуратурае получила информация от Германия, че две от 500-евровите банкноти, които се виждат на снимките от "чекмеджето" са истински и са пуснати на пазара от Германската централна банка. Това е станало съответно през 2007 г. и 2009 г. Германската централна банка не разполага с други данни за тях.

Аферата с "чекмеджето" гръмна през 2020 г., когато редици български медии получиха по мейлите снимки от спалнята на Борисов в резиденция "Бояна". На част от тях се вижда нощно шкафче с чекмедже, пълно с пачки евро и кюлчета злато, както и пистолет. На други снимки се вижда спящият в стаята Бойко Борисов, който по онова време беше министър-председател.

Публичните коментари на Борисов относно снимките и видеозаписа от стаята досега са били противоречиви. Той е казвал, че снимките са монтаж, после е твърдял, че снимките са истински, но помещението е аранжирано в негово отсъствие, за да се направят снимките. Той е казвал, че знае кой е снимал, като е посочвал някаква българска "Мата Хари", друг път е казвал, че не му е известно и т.н.

В рамките на разследването прокуратурата започна проверка на серийните номера на пет банкноти с номинал 500 евро, които се виждат се на снимките. Изследват се тези пари, тъй като това са единствените, чиито серийни номера се виждат.

mediapool.bg