Кламер БГ - Новини: Близо 4000 незаконни къщи заплашени от срутване

Близо 4000 незаконни къщи заплашени от срутване

България

|
Четв, 07 Май 2015г. 18:48ч.
Близо 4000 незаконни къщи заплашени от срутване

Близо 4000 са незаконно построените къщи в свлачищни райони, които има опасност да се срутят. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на блиц контрола в парламентарната комисия по регионално развитие.

От всички проверени строежи, 3987 обекта от четвърта, пета и шеста категория са изпълнени в свлачищни зони без издадени разрешения за строеж, каза министър Павлова.

Строежите в трите категории са предимно къщи и жилищни кооперации. Те са изградени след като хората и инвеститорите са получили разрешение за строеж от местната община. Тя обаче е била длъжна да съгласува проекта с Министерството на регионалното развитие, когато става дума за строителство в свлачищен район, стана ясно от обясненията на Павлова.

Общините и главните архитекти не се съобразяват със закона, заяви регионалният министър.

Тя допълни, че именно затова Министерството на регионалното развитие е предложило промени в Закона за устройство на територията, с които се ограничават строежите в свлачищни зони.

Настояваме при извършване на строителство в свлачищна територия да става само след укрепване и изграждане на канализация и то само ако свлачището не е активно, каза Лиляна Павлова.

mediapool.bg