Кламер БГ - Новини: Патриотите искат парламентът да осъди изтреблението на българи в Османската империя

Патриотите искат парламентът да осъди изтреблението на българи в Османската империя

България

|
Четв, 07 Май 2015г. 19:14ч.
Патриотите искат парламентът да осъди изтреблението на българи в Османската империя

Патриотичният фронт предложи на парламента да приеме декларация за признаване и осъждане на изтреблението над българите в Османската империя през периода 1396-1878 г. и 1903-1922 г. и да обяви 17 май за ден за възпоменаване на жертвите. Това заяви председателят на парламентарната група на патриотите Валери Симеонов на пресконференция в Народното събрание в четвъртък.

Във внесената в деловодството на парламента декларация е записано, че парламентът признава неравноправното положение на българите през периода 1396-1878 г., настъпило в резултат на политиката на унищожаване на българската нация, водена от Османската империя чрез насилствени методи.

Връх на насилието и издевателствата е потушаването на Априлското въстание през 1876 г., когато хиляди българи - православни християни, които не са се подчинили и са се противопоставили на Османската империя, са били убити само заради етническия им произход и изповядваната от тях религия, са отбелязали патриотите и са допълнили, че най-ярък пример на това унищожение е баташкото клане. Поради тази причина те предлагат денят на клането в Батак - 17 май, да бъде обявен за ден за възпоменание на жертвите.

Валери Симеонов посочи, че през 2008 г. в Бургаския общински съвет е приета такава декларация с мнозинство. След това решение още в няколко градове е била прието такова решение, поясни той и допълни, че не са разговаряли все още с колегите си от другите парламентарни групи.

Предлагаме на НС текст, около който искаме да обединим колкото се може по-широка подкрепа, посочи той и допълни, че декларацията е морален акт и не носи юридически или икономически права.

mediapool.bg