Кламер БГ - Новини: Членове на беларуската опозиция са в неизвестност

Членове на беларуската опозиция са в неизвестност

Свят

|
Пон, 07 Септ 2020г. 13:01ч.
Членове на беларуската опозиция са в неизвестност

Неизвестни хора са отвлекли членката на Координационния съвет на опозицията в Беларус Мария Колесникова пред Националния художествен музей в Минск и са я отвели в микробус, съобщи беларуската телевизия, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

Полицията в Минск съобщи, че проверява сигналите за отвличане на Колесникова. Друг член на ръководството на опозицията, Максим Знак, заяви, че не може да се свърже с Колесникова по телефона.

В неизвестност са и други двама души от Координационния съвет на опозицията - Иван Кравцов и Антон Родненков.

Адвокати са започнали процедура по издирването на тримата и в най-скоро време ще се свържат с беларуските служби за сигурност и с полицията.

Беларуската полиция съобщи, че е арестувала 633 души на вчерашните протести срещу преизбирането на Лукашенко, предаде Франс прес. Хората са задържани за нарушаване на закона за масовите събирания. 363 от тях остават в ареста докато съдът разгледа нарушенията им.

Според полицията вчера са се състояли 42 протеста в различни райони на Беларус с общ брой участници 31 000 души. Според опозицията само в Минск са протестирали над 100 000 души.

Съобщава се също така да повече от 30 арестувани в Брест. Задържани демонстранти е имало и в Гродно, Могильов, Витебск, Барановичи.

Междувременно върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова за национален диалог в Беларус.

"За пореден път впечатляващите масови демонстрации в Минск и други градове показват решимостта на беларуския народ да постигне своите свободи, права и демокрация. И всичко това въпреки арестите, сплашването и насилието от страна на беларуските власти. Необходим е инклузивен национален диалог", написа Борел в Туитър.

Протестите на несъгласните с резултатите от неотдавнашните президентски избори се провеждат в Минск всеки ден.

На изборите на 9 август настоящият президент Александър Лукашенко получи 80.1% от гласовете. На второ място с 10.12% остана Светлана Тихановская, която не призна резултатите от изборите.

mediapool.bg