Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън поставя краен срок на ЕС за търговското споразумение

Борис Джонсън поставя краен срок на ЕС за търговското споразумение

Свят

|
Пон, 07 Септ 2020г. 13:35ч.
Борис Джонсън поставя краен срок на ЕС за търговското споразумение

Британският премиер Борис Джонсън постави краен срок до средата на октомври за постигане на споразумение за свободна търговия с Европейския съюз.

Той посочва, че ако до тази дата не бъде постигнато споразумение, то сделка няма да има и "двете страни трябва да приемем този факт и да поемем по отделни пътища".

Великобритания напусна ЕС на 31 януари, а до края на годината е сила преходен период, в който търговията продължава по старите правила. Прогресът в договарянето на ново търговско споразумение обаче е малък.

Преговорите трябва да бъдат подновени във вторник в Лондон, а Великобритания продължава да настоява да има пълна самостоятелност по въпросите на държавната помощ. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан обвини британската позиция за застоя в разговорите.

Междувременно британското правителство планира нов закон, с който практически ще отмени ключови елементи от споразумението за Брекзит, съобщава Ройтерс, като се позовава на публикация на Файненшъл таймс от неделя.

Очаква се части от британския закон за вътрешния пазар, който трябва да бъде публикуван в сряда, "да елиминират правната сила на части от споразумението за излизане (от ЕС)" в области като държавната помощ и митническия контрол в Северна Ирландия, пише вестникът, като цитира трима души, запознати с правителствените планове.

Един от източниците е казал пред Файненшъл таймс, че този ход може "явно и съзнателно" да подкопае споразумението за Северна Ирландия, което Джонсън подписа миналия октомври, за да избегне връщането на "твърдата граница" в региона.

Главният преговарящ на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние пък заяви в понеделник, че разговорите с Лондон са трудни.

Той отказа да коментира информацията, че Лондон подготвя промени в законите си, за да подмени част от споразумението за излизане от ЕС.

mediapool.bg