Кламер БГ - Новини: Бившият шеф на авиацията ще е новият началник на отбраната, Плевнелиев още не го е одобрил

Бившият шеф на авиацията ще е новият началник на отбраната, Плевнелиев още не го е одобрил

България

|
Вт, 26 Ян 2016г. 13:22ч.
Бившият шеф на авиацията ще е новият началник на отбраната, Плевнелиев още не го е одобрил

Военният министър Николай Ненчев номинира за нов началник на отбраната бившия шеф на Военновъздушните сили генерал Константин Попов. Кандидатурата е била одобрена на заседание на Съвета по отбрана, което по изключение се е провело във вторник сутринта, потвърдиха от Министерството на отбраната за Меdiapool.

Предстои Ненчев да вкара кандидатурата на Попов в Министерския съвет, след което правителството ще я предложи за санкция на президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев. Все още не е известна позицията на държавния глава, чийто фаворит за поста е контраадмирал Емил Ефтимов, който е шеф на дирекция в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел.

Генерал Константин Попов в момента е заместник-началник от отбраната, като кариерата му е преминала в бойната авиация, която от години е в окаяно състояние.

Ако бъде одобрен от правителството и президента, той ще замени на поста вицеадмирал Румен Николов, който навършва пределна възраст за военното си звание на 9 февруари и ще трябва да напусне поста, след като военният министър отказа да го предложи за още една звезда и така да удължи кариерата му с още няколко години.

Румен Николов бе назначен по предложение на правителството на Пламен Орешарски през 2014 година и се очакваше малко след това да бъде повишен в длъжност адмирал, като така да изкара целия си четиригодишен мандат.

Правомощията на началника на отбраната бяха силно орязани по закон, а и последните няколко висши военни на поста напълно го обезличиха с липсата си на позиция.

На дневен ред е съгласуването на още едно назначение във военното министерство – на новия директор на служба "Военна информация", но засега то остава висящо.

Военното разузнаване се управлява от изпълняващия длъжността директор полк. Светослав Даскалов. Според запознати не е изключено той да бъде преназначен за постоянно, но към момента съгласувателната процедура не е завършила.

Даскалов зае поста, след като депутатите приеха Закона за военното разузнаване, според който шефът на службата трябва да е задължително военен и това наложи освобождаването на Йордан Бакалов.

Новите изисквания за заемане на поста стесниха значително възможния кръг кандидати за него.

mediapool.bg