Кламер БГ - Новини: Бившият шеф на КАТ-София отрече да е отговорен за случая "Семерджиев"

Бившият шеф на КАТ-София отрече да е отговорен за случая "Семерджиев"

България

|
Пет, 14 Окт 2022г. 09:45ч.
Бившият шеф на КАТ-София отрече да е отговорен за случая "Семерджиев"

Тенчо Тенев, Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на столичната пътна полиция Тенчо Тенев отрече да е бил замесен в случая с Георги Семерджиев, обвиняем за тежката катастрофа при хотел "Хемус" на 5 юли. Тогава две млади жени бяха пометени от автомобила му, докато чакат на тротоара. В сряда вътрешният министър Иван Демерджиев посочи Тенев като един от отговорните за дългогодишното прикриване на шофьора от полицията. МВР-шефът обясни, че самият Тенев не е правил така че на Семерджиев да му се разминат наказанията, но не е и спрял служителите си.

"Не са упражнили правомощията си да спрат другите да разпъват чадър", обобщи министърът и допълни, че освен Тенев отговорни са и още двама ръководители в МВР.

В петък пред Нова телевизия бившият шеф на КАТ в София отрече. Той коментира, че докато той е бил начело на структурата (2014-2019 г.) материалите срещу Семерджиев са пращани в прокуратурата два пъти. По това време има отказ той да бъде разследван. Аргументът е, че тъй като не му е било връчено старо наказателно постановление, той нямал съзнание, че шофира в нарушение.

Тезата на Тенев е, че наказателната дейност в пътната полиция е отговарял негов заместник, назанчен лично от министъра и той не е можел да се меси в работата му. Той подчерта и че Семерджиев е бил многократно спиран в периода 2011-2013 г., но нямало никакви последствия за него.

Докато му напишат акта, той избягал

Сега срещу Семерджиев се води дело и за използване на фалшив документ, обясни Тенев. То е образувано едва след катастрофата, когато МВР прави проверка на швейцарската му шофьорска книжка. Тя се оказва фалшива, но е показвана на полицаите години наред. Всичките му стари актове са преиздадени, вече с по-тежки наказания, а наказателните постановления са връчени в ареста и е образувано това разследване, обясни Тенев.

Той разказа и за едно от последните спирания на Семерджиев преди катастрофата. Тогава той е преследван от патрул на 7 РПУ в столицата. След гонка е спрян, а на място са извикани катаджии. Шофьорът дава положителна проба за наркотици. Пътните полицаи започва да му пишат акт. Служителите от 7-о ги съветват да сложат белезници на нарушителя, обясни Тенев. Те обаче не го правят и докато се оправят с документацията, той се качва на колата си и бяга. Издирен е едва след фаталната катастрофа.

Някои неща се потапят

Тенев обясни, че вниманието се насочвало срещу него, защото преди това дал интервю, в което казал неприятни неща за случващото се в МВР. Тогава той обясни, че министърът го посъветвал да излезе в отпуск преди да се пенсионира. Разказа още и че не се вземали мерки срещу корупционни схеми.

"Да сте чули някой от министерството да говори за корупция в КАТ? Това, което ние разкрихме няколко месеца по-рано", попита Тенев.

Той напомни, че миналата година е разкрито, че в единния център за обработка на нарушенията в МВР, където отиват записите от камерите на пътната полиция, над 1000 клипа били описани като негодни. Така нарушителите не били санкционирани, а със записите нямало проблем. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков се закани, че отделът ще бъде разформирован. След приключване на проверката обаче новото ръководство не е действало, твърди Тенев.

"Хората, които ги правеха тия неща, си работят пак в центъра", заяви той.

mediapool.bg