Кламер БГ - Новини: Радев: Унизително е политическият процес да се върти около посланик

Радев: Унизително е политическият процес да се върти около посланик

България

|
Пет, 14 Окт 2022г. 14:39ч.
Радев: Унизително е политическият процес да се върти около посланик

Снимка: БГНЕС

Народното събрание има правомощията да реши кой дипломат да присъства на откриването му, но е унизително тази тема да е в центъра на политическия процес. Така президентът Румен Радев коментира решението руският посланик Елеонора Митрофанова да не бъде поканена на първото заседание на новия парламент. Покана няма да бъде изпратена и на посланика на Беларус.

"Нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или да отсъства", заяви държавният глава.

Той допълни, че очаквал политическите сили по-бързо да се фокусират върху истинските проблеми - бедността, цените, бюджета, защитата на социално слабите.

По повод идеята обръщение към депутатите да направи украинският президент Володимир Зеленски, Радев коментира:

"Имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите".

Партиите трябва да кажат за изтребителите

Радев присъства на честване на деня на българската авиация. То бе отбелязано пред паметника на летците в градинката до парламента. Президентът бе попитан за несъгласието на някои партии да бъдат купени изтребители на лизинг.

Той коментира, че политиците, оставили авиацията без машини, са известни и трябва да бъдат питани. Президентът заяви още, че на предстоящите консултации за съставяне на кабинет той ще постави въпроса за купуването на изтребители.

"Защото още дълги години няма да имаме оперативно готова ескадрила F 16, а МиГ-29 догодина ще се приземят", заяви той.

Радев припомни, че още през лятото предишното правителство е поискало оферти от няколко държави за купуване на машини на лизинг. Сред тях са САЩ, Нидерландния, Италия, Франция, Швеция и Израел.

"Зависи дали ще получим изгодни предложения. Ако такива се получат, ще бъде оформен проект за инвестиционен разход и ще бъде внесен в народното събрание", заяви президентът и допълни, че решението може да се вземе само от депутатите.

След като заработи парламентът

Първият мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен след като парламентът започне работа, каза още Радев. Първото заседание е насрочено за следващата сряда.

От сега е ясно, че съставянето на бъдеща коалиция ще бъде много трудно. Дилемата според президента е или правителство на всяка цена с много компромиси и риск от бърз срив или нови избори.

mediapool.bg