Кламер БГ - Новини: Бившият ректор на Медицинския университет е оправдан по всички обвинения

Бившият ректор на Медицинския университет е оправдан по всички обвинения

България

|
Пет, 08 Юни 2018г. 10:24ч.
Бившият ректор на Медицинския университет е оправдан по всички обвинения

Софийският градски съд (СГС) оправда в четвъртък вечерта по всички обвинения бившия ректор на Медицинския университет (МУ) Ваньо Митев и бившия главен секретар на ВУЗ-а Алексей Алексеев.

Преди повече от 3 години Митев бе привлечен към наказателна отговорност за неизгодна сделка, безстопанственост и престъпление по служба, защото е допуснал Алексеев да разреши в МУ да бъдат записани 146 чуждестранни студенти, без да са държали изпити по биология и химия.

Прокуратурата твърдеше, че от действията му са настъпили вреди за университета в размер на над 1.1 млн. лева. Тази сума бе изчислена от разследващите като разлика от годишната такса, която плащат останалите студенти и реално платените пари от въпросните 146 техни колеги.

По отношение на неизгодната сделка, сключена от Митев, прокуратурата твърдеше, че той неправомерно е наел двама адвокати с договор за правна помощ, въпреки че в МУ имало двама щатни юрисконсулти.

Алексеев пък бе обвинен за закупуването на джип „Рейндж Роувър“, който според разследващите не бил необходим на университета, тъй като той вече разполагал с две други коли – „Ауди“ А4 и А6.

От решението на съдебния състав, председателстван от съдия Милен Михайлов, обаче стана ясно, че 146-имата студенти са приети по правилата и са плащали такси за обучението си. Противно на твърденията на прокуратурата, съдът посочи, че те са преминали изпит по английски език, в който са били включени и въпроси по химия и биология.

Основният аргумент обаче беше, че решението за приема им не е било взето еднолично от Митев, а от Академичния съвет на МУ. Също така съдия Михайлов подчерта, че в случая не е нанесена никаква щета на университета, а напротив – той е получил приходи от платените от въпросните студенти такси.

Луксозният джип пък бил закупен чрез законно проведена обществена поръчка, а и се ползвал по предназначение, тъй като двата налични служебни автомобила вече били стари. Колкото до договорите за правна помощ, самите юрисконсулти на МУ свидетелстват, че са били изключително натоварени и са имали нужда от помощ.

Преди това прокуратурата поиска 6 години затво за Ваньо Митев, за защитата му – оправдателна присъда, посочвайки, че обвинителният акт срещу него представлявал „пълен хаос“. Решението на СГС не е окончателно и може да се протестира от държавното обвинение пред Софийския апелативен съд.

mediapool.bg