Кламер БГ - Новини: Бившият ректор на МУ-София отива на съд за незаконен прием на студенти

Бившият ректор на МУ-София отива на съд за незаконен прием на студенти

България

|
Пон, 20 Юли 2020г. 16:07ч.
Бившият ректор на МУ-София отива на съд за незаконен прием на студенти

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинение срещу бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев, декана на факултета "Дентална медицина" Андон Филчев и още четирима души за участие в организирана престъпна група за незаконен прием на чуждестранни студенти и за длъжностни престъпления, съобщиха от прокуратурата. Това е второ обвинение срещу бившия ректор на МУ-София, който през 2016 г. беше обвинен за сключване на неизгодни сделки и отново за незаконен прием на чуждестранни студенти, но беше окончателно оправдан.

Сега шестимата обвиняеми са предадени на съд за това, че в началото на декември 2014 г. с цел материално облагодетелстване са създали престъпно сдружение по набирането и гарантирано приемане в университета на студенти - предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

За набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група Ваньо Митев привлякъл три лица от фамилно консултантско дружество със седалище в Петрич, както и британски студент от иракски произход. Набраните в нарушение на изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение "подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти".

Длъжностните лица в университета – ректорът и деканът, извършвали от своя страна необходимите действия в нарушение на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, "осигурени" от другите обвиняеми.

Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, бившият ректор Ваньо Митев е обвинен и за това, че в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 престъпления по служба. За съучастие в 25 от тях е предаден на съд и деканът на Факултета по дентална медицина Андон Филчев.

Повдигнато е и едно обвинение на служител в консултантската фирма, участвал в престъпната дейност, за търговия с влияние. Служителят е убеждавал гръцка гражданка, че ползвайки контактите си с ректора на МУ-София, тя ще бъде записана безпроблемно за студент в университета.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

mediapool.bg