Кламер БГ - Новини: Деница Сачева пита какви са конкретните искания и визия на протестиращите

Деница Сачева пита какви са конкретните искания и визия на протестиращите

България

|
Пон, 20 Юли 2020г. 19:10ч.
Деница Сачева пита какви са конкретните искания и визия на протестиращите

Социалният министър Деница Сачева обвини протестиращите, че отправят заплахи към легитимно избрано правителство, освен това нямат ясна визия и искания.

"Не може да се говори: Отидете си с мир или ще бъде късно, не разбирам какво се случва, какви са тези заплахи", коментира Сачева в понеделник пред бТВ и дъполни: "Ще ни окачват на бесилките ли? Не смятам, че трябва да толерираме уличното правосъдие."

Тя каза, че засега не е чула конкретни идеи и искания от младите хора, които вече 12-ти ден протестират с две основни искания: оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

"На протестите има млади хора, които искат по-добро бъдеще и имат идеи, винаги съм отделяла тези протестиращи от другите и съм на мнение, че трябва да се изслушат, но засега няма конкретни теми", заяви министър Сачева.

"За младите може да направим повече, за тях ще се опитваме да развиваме иновации, екология, дигитализация. Това са теми на бъдещето, не сме чули визия за бъдещето, ако говорим за тези протести, очакваме конкретни искания", допълни социалният министър.

По думите й е важно да се разделят групите на протестите, защото според нея има хора, които се опитват да използват енергията на демонстрациите за политически цели."Там има хора, които са просто аватари на провалени политици и на такива, които бягат от правосъдие", каза Сачева, визирайки т.нар. "Отровно трио" – проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

Според Сачева предстои тежка зима както в здравен аспект, така и в социален, защото безработицата може да има високи нива през октомври и ноември. Затова тя заяви и че е важно да има стабилно правителство, което да изработи механизми за справяне с проблема.

Адв. Николай Хаджигенов повтори пред бТВ, че протестиращите не желаят диалог с управляващите и искането е ясно – оставка на правителството и главния прокурор.

"Имаме едно искане – Идете си с мир. Никакъв диалог с управляващите. Десет години са ни заробили българските граждани. Предстоят още изненади. Очевидно днешното мероприятие не се получи, ние искаме да правим всеки път различни неща, защото очакваме различни резултати. Днешното не се получи – продължаваме", каза той по повод започналата в ранни зори акция пред парламента, целяща да накара управляващите да се оттеглят.

По думите му, във вторник ще бъдат на правилното място и ще предприемат съответните мерки.

"Гражданите със сигурност има право на глас и ние ще държим на него. Няма да приемем сделките, които вероятно дробиха днес всички политици в парламента. Ще настояваме на своето – оставки", завърши Хаджигенов.

mediapool.bg