Кламер БГ - Новини: Бившият военен министър Николай Цонев е назначен в надзора на ВиК холдинга

Бившият военен министър Николай Цонев е назначен в надзора на ВиК холдинга

България

|
Нед, 18 Юли 2021г. 10:20ч.
Бившият военен министър Николай Цонев е назначен в надзора на ВиК холдинга

Николай Цонев (вдясно)

Бившият министър на отбраната Николай Цонев изненадващо се оказа назначен за член на Надзорния съвет на "Български ВиК холдинг", съобщава "Сега".

Акционерното дружество "Български ВиК холдинг" ЕАД бе създадено от кабинета "Борисов" през януари 2020 г. В него влязоха всички дялове и акции на държавата във ВиК дружествата в цялата страна. Основната му дейност до момента е да отпуска пари на закъсали водни оператори, припомня изданието.

Цонев стана военен министър в последната година от мандата на Сергей Станишев - 2008-2009 г., като тогава влезе в кабинета на мястото на Веселин Близнаков от квотата на НДСВ. Преди това е бил съветник на Николай Свинаров в МО (в мандата на кабинета "Сакскобургготски"), ръководил е и агенция "Социални дейности" към министерството.

След края на кабинета "Станишев" Николай Цонев бе разследван за злоупотреби в Министерството на отбраната. На 1 април 2010 г. при зрелищен арест бившият министър бе обвинен за предлагане на подкуп на следовател, а зам.-градският прокурор Роман Василев го нарече "абсолютен престъпник".

Цонев бе съден по четири дела, вкл. и за неиззгодни сделки по времето, когато е ръководил дирекция "Управление на доставките" в Министерството на отбраната. Бе оправдан по всички казуси, припомня "Сега".

По-късно Николай Цонев основа своя партия на име "Нова алтернатива", с която се явяваше на няколко парламентарни избори, без успех. Междувременно бившият министър осъди прокуратурата за обезщетение заради унизителния арест.

Появата на Цонев в надзора на "ВиК Холдинга" е изненадващо за външните анализатори, защото той не се е занимавал с водна инфраструктура.

В същото време обаче има податки, че той е близък както до служебния премиер Стефан Янев, така и до "Има такъв народ" на Слави Трифонов. В. "Сега" изтъква любопитния детайл, че посочената от ИТН шефка на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова всъщност е кадър именно на Николай Цонев - през 2008 г. тя стана зам.-министър в ръководеното от него военно ведомство, а после влезе в неговата партия "Нова алтернатива".

През май 2021 г. самият Цонев се спрягаше за евентуален служебен военен министър или началник на кабинета на Янев.

Засега не е ясно с какви мотиви регионалният министър Виолета Комитова е назначила Николай Цонев в надзора на ВиК холдинга. Той би трябвало да остане на позицията до провеждането на конкурс за титулярни членове на органа.

mediapool.bg