Кламер БГ - Новини: Бивш шеф на спецпрокуратурата получи повишение

Бивш шеф на спецпрокуратурата получи повишение

България

|
Ср, 24 Март 2021г. 17:14ч.
Бивш шеф на спецпрокуратурата получи повишение

Бившият шеф на специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров получи повишение, съобщи Дефакто. Той вече е с ранг на върховен прокурор, след като прокурорската колегия гласува одобри израстването му в длъжност.

Петров бе начело на спецпрокуратурата около година. Той наследи от поста от Иван Гешев, който пък стана главен прокурор. След това подаде оставка и се кандидатира за началник на апелативната спецпрокуратура.

Името на Петров бе сред споменатите от бизнесмена Илия Златанов, главен герой в скандала "Осемте джуджета". Златанов твърдеше, че Франтишек е имал контакти с бившия следовател Петьо Петров, който пък го изнудвал. Бизнесменът нарече спецпрокуратурата организирана престъпна група.

Прокурорът бе замесен и в друг скандал. През лятото на 2018 г. той бе наказан с обръщане на внимание заради проявена агресия срещу дете в столично училище. Първи за инцидента съобщи сайтът "Биволъ", който цитира бащата на детето. Той твърдеше, че прокурорът ударил детето, защото го предредило на опашка пред училищната лавка.

mediapool.bg