Кламер БГ - Новини: Берлин: Санкциите срещу Русия ще засегнат "Северен поток 2"

Берлин: Санкциите срещу Русия ще засегнат "Северен поток 2"

Свят

|
Четв, 27 Ян 2022г. 18:30ч.
Берлин: Санкциите срещу Русия ще засегнат "Северен поток 2"

Аналена Бербок

Русия рискува "сериозни последици" в случай на агресия срещу Украйна. Санкциите, подготвяни от Запада, ще засегнат и газопровода "Северен поток 2", предупреди днес германската министърка на външните работи Аналена Бербок, цитирана от Франс прес.

В момента Германия и западните й съюзници работят по пакет от силни санкции, които, в случай на руска агресия, ще се отразят и на критикувания от САЩ, Украйна и други страни проект, каза Бербок пред Бундестага. Така тя изясни позицията на страната по този въпрос.

Управляващата в Германия коалиция включва социалдемократите, които като цяло са по-склонни на помирителен подход към Москва, но и Зелените и либералите, подкрепящи по-твърда линия. През последните седмици правителството заемаше уклончива позиция по въпроса за газопровода от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Канцлерът Олаф Шолц говореше ту за проект, който не бива да се смесва с политическите въпроси, ту за принципно споразумение, сключено миналата година между Берлин и Вашингтон и предвиждащо спиране на проекта в случай на руска агресия срещу Украйна, отбелязва АФП.

"Северен поток 2" вече е готов, но германският ресорен регулатор все още не е дал зелена светлина за въвеждането му в експлоатация.

Бербок защити критикуваното от Киев и Запада решение на Германия да не изпраща оръжия на Украйна, предаде ДПА.

"Който говори, не стреля. Следователно би било пагубно просто да бъде отхвърлено възобновяването на диалога", подчерта германската външна министърка, визирайки последните контакти между САЩ и Русия и вчерашните руско-украински разговори в Париж.

mediapool.bg