Кламер БГ - Новини: Украинската армия също смята, че Русия все още не готви инвазия

Украинската армия също смята, че Русия все още не готви инвазия

Свят

|
Четв, 27 Ян 2022г. 20:27ч.
Украинската армия също смята, че Русия все още не готви инвазия

Снимка: Медиапул

Около границите на Украйна са разположени около 130 000 души руска войска, но оценката на украинската армия е, че тези сили не са достатъчни за осъществяване на широкомащабна инвазия в страната. Това съобщи в четвъртък заместник-командващият на оперативното командване "Пивнич" Ярослав Пистун.

Тази част от украинската армия отговаря за защитата на северната част от страната, включително столицата Киев. Според информацията, предоставена от украинската армия, засега логистиката на руските части, разположени по украинските граници, не предполага масирана атака.

Пред чуждестранните медии бяха показани карти на украинското военно разузнаване, на което бяха нанесени предполагаемите позиции на руската войска в близост до границите на Украйна и видовете бойна техника, с която тя разполага.

"Ние не можем да прогнозираме инвазия, но тази подготовка може да се направи много бързо. В рамките на 1-2 дни", уточнява Пистун. Според него руснаците разполагат с няколко батальона, които са готови за нахлуване, но засега това е всичко, което може да се каже. "Системата на логистиката не е готова (за мащабна атака)", каза Пистун.

Засега руската армия се зарежда основно с гориво и смазочни материали. "Не се наблюдава пълна подготовка", казва Пистун.

На този фон украинската армия отбелязва намаляване на интензитета на обстрела през контактната линия на контролираната от Украйна територия и тази на сепаратистите в Донецк и Луганск. Украинците си обясняват това със започналите международни разговори за ситуацията в Украйна.

"Днес (26 януари) е един много рядък ден, в който досега нямаме регистриран обстрел", казва Пистун.

Той не можа да отговори директно на въпроса дали Украйна ще получи зелена светлина за присъединяване към НАТО. Според Пистун страната изпълнява техническите изисквания за членство и е единствената, която получава военна подкрепа от страните от НАТО.

"Русия може да се опита да изкара, че ние използваме това оръжие (от НАТО) за агресия", отбеляза Пистун.

Украинските власти декларират, че след 2014 година делът на украинците, които подкрепят членството на страната в Алианса, се е увеличил от 30% на 65%. Засега обаче изглежда, че това желание няма да бъде изпълнено в скоро време. Официалната версия е, че Украйна има още какво да стори, за да изпълни всички изисквания за членство. Изглежда обаче, че заплахата от руска агресия принуждава Запада да не ескалира допълнително напрежението с разговор за членството на Киев в НАТО.

mediapool.bg