Кламер БГ - Новини: Бербатов ще се кандидатира за президент на БФС

Бербатов ще се кандидатира за президент на БФС

Спорт

|
Пет, 08 Дек 2023г. 10:41ч.
Бербатов ще се кандидатира за президент на БФС

Снимка: БГНЕС

Бившият футболист Димитър Бербатов ще се кандидатира за президент на Българския футболен съюз (БФС). Това ще е вторият му опит да оглави организацията. Предишният беше неуспешен, а на поста остана Борислав Михайлов. Той подаде оставка наскоро след скандала покрай мача България-Унгария. Срещата се игра без публика, най-вече заради притесненията на БФС от недоволството срещу Михайлов. Фенове и полиция се сблъскаха в района около стадиона, а МВР употреби сила – бе пуснато водно оръдие, а униформени щурмуваха тълпата. След това невинни хора бяха бити и ритани от полицаи.

Конгресът на БФС трябва да се проведе на 15 март догодина. Бербатов заяви, че се надява процедурата да е честна. Той коментира, че е нормално да обяви кандидатурата си.

"Толкова години се борим да покажем недъзите на това управление. И се надявам, че ще направим такъв Конгрес, който не може да се обжалва от никой, дори и от нас. Тук е мястото да изпратя послание към другите кандидат-президенти: Заповядайте, казвайте какво искате да направите. Покажете екипите си. Всички ние – които ще се кандидатираме, 3,4 или 5 кандидати, трябва да се борим за един прозрачен конгрес. Уточнявам, че никой от нас, никой от нашия екип, няма да каже една лоша дума за който и да е кандидат за президент. Ще се радвам да видя програмите и идеите на другите претенденти", заяви той.

Бербатов заяви още, че щял да инициира среща с министър-председателя Николай Денков, с вицепремиера Мария Габриел и с министъра на спорта Димитър Илиев. Той каза, че ще представи и визия за управление.

"На първо място ще наложим мандатност на президента. Не повече от три мандата или 12 години. Смятам, че е достатъчно за един човек да разгърне потенциала си, да покаже какво може. Ако не може и се провали, има си конгреси, ще го сменят. Второто важно нещо – без президенти на клубове в Изпълкома. Има си Лига, те трябва да бъдат там, в техен изпълком", каза Бербатов.

Той обеща да се фокусира върху детско-юношеския и аматьорския футбол.

mediapool.bg