Кламер БГ - Новини: Белият дом предупреди, че блокадата в Канада e заплаха за доставките

Белият дом предупреди, че блокадата в Канада e заплаха за доставките

Свят

|
Четв, 10 Фев 2022г. 08:23ч.
Белият дом предупреди, че блокадата в Канада e заплаха за доставките

Белият дом предупреди, че блокадата в Канада e заплаха за доставките

Блокадатана канадските шофьори на камиони, която продължава вече няколко дни, е заплаха за доставките за автомобилната индустрия и представители на САЩ поддържат връзка с канадски колеги, предаде Ройтерс, като цитира изявление на Белия дом.

"Следим това много внимателно", каза говорителката Джен Саки.

Междувременно компаниите "Форд" и "Тойота" съобщиха, че продължаващите протестни блокади с камиони в Канада срещу ковид мерките са нарушили работата на заводите им там, предадоха агенциите.

Корпорацията "Тойота" съобщи, че не очаква автомобилните й заводи в Онтарио да произведат каквито и да било коли до края на седмицата заради проблеми със снабдяването, дължащи се на протестите на водачите на камиони срещу ковид мерките и на други фактори, предаде Ройтерс.

"Заради редица предизвикателства, свързани с производствените вериги, лошото време и ковид, "Тойота" продължава да изпитва липси, засягащи производството в нашите северноамерикански заводи, включително в Канада", посочиха от компанията.

В заводите си в Онтарио "Тойота" произвежда модела си RAV 4 и неговата хибридна версия, както и Lexus RX 350 и RX 450h.

"Форд" съобщи, че блокадите са принудили завод на компанията да затвори, и предупреди, че протестите може да имат сериозни последици за северноамриканската автомобилна индустрия.

По-специално става дума за завод на компанията, който не може да работи заради липса на части заради блокадата на граничните пунктове между САЩ и Канада и по-точно на жизненоважния в икономическо отношение мост, свързващ американския град Детройт с канадския Уиндзор.

Поради това заводът за двигатели на компанията в Уиндзор е затворен, а друг в Оквил, Онтарио, за сглобяване на автомобили работи в ограничен режим.

"Спирането на движението по моста между Детройт и Уиндзор вреди на клиентите, работещите в автомобилната индустрия, доставчиците, общините и компаниите от двете страни на границата", се казва в изявление на "Форд".

"Надяваме се тази ситуация бързо да бъде уредена, защото може да има сериозни последици за всички автомобилни производители в САЩ и Канада", посочват от компанията.

Засега "Дженерал Моторс" и "Стелантис" (бившата група "Фиат - Крайслер") не са съобщавали да имат проблеми, макар че ден по-рано "Стелантис" обяви, че се е наложило да намали смените на работниците в завода си за миниванове в Уиндзор.

mediapool.bg