Кламер БГ - Новини: Белгия издирва заподозрян терорист заради заплаха срещу вирусолог

Белгия издирва заподозрян терорист заради заплаха срещу вирусолог

Европа

|
Ср, 19 Май 2021г. 13:48ч.
Белгия издирва заподозрян терорист заради заплаха срещу вирусолог

Националният вирусолог на Белгия Марк ван Ранст

Властите в Белгия издирват от вчера предполагаем терорист, отправил заплахи към националния вирусолог Марк ван Ранст.

Издирваният е бивш военен на 46 години, инструктор по стрелба и снайперист, тежко въоръжен и опасен. Срещу него са изпратени специални полицейски сили. Вирусологът и семейството му са скрити на "сигурно място", съобщават местни медии.

Уточнява се, че името на издирвания Юрген С. е в списъка на службите за сигурност за наблюдение на терористи като привърженик на крайната десница. Негови бивши колеги го описват като опасен и човек, който не се бои от насилието. Юрген е бил в редиците на войската от навършването на пълнолетие и е служил в мисии в Ирак, Афганистан, Косово, Ливан и Босна.

Преди да предприеме последните си действия, той е оставил предсмъртно писмо. Медиите представят твърдения, че издирваният е въоръжен с един или няколко гранатомета, автоматична пушка и пистолет. Тази седмица той е изнесъл от казарма голям брой стрелково оръжие с обяснението, че се подготвя за учение в качеството си на инструктор.

Според негови близки е възможно той да извърши атентат. Юрген бил убеден в отрицанието си на ваксините и е отправял заплахи срещу Ван Ранст досега като шега. В намереното писмо той заявява, че ще удари "режима и вирусолозите". Ван Ранст нашумя в последната година с мненията си в медиите, в които настояваше за възможно най-строги мерки срещу епидемията.

mediapool.bg