Кламер БГ - Новини: Беларус подкрепи мирния план на Китай за Украйна

Беларус подкрепи мирния план на Китай за Украйна

Война в Украйна

|
Ср, 01 Март 2023г. 19:30ч.
Беларус подкрепи мирния план на Китай за Украйна

Александър Лукашенко и Си Цзинпин. ЕПА/БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви по време на посещението си в Китай, че напълно подкрепя инициативата на Пекин за мирно уреждане на конфликта в Украйна. Става дума за мирния план от 12 страници, представен миналата седмица от Китай, в който не се уточнява какво ще стане с регионите, които Русия окупира през първата година от войната си в Украйна.

"Днешната ни среща се провежда в много труден момент, който изисква нови, неортодоксални подходи и отговорни политически решения. Преди всичко те трябва да са насочени към предотвратяване на конфронтация на глобално ниво, в която няма да има победители", заяви Лукашенко в сряда на китайския лидер Си Цзинпин. Затова, по думите му, Беларус непрекъснато търси и предлага варианти за мирно уреждане.

"(Те) изразиха сериозно безпокойство от развитието на въоръжения конфликт в Европа и подчертан интерес към установяването на мир в Украйна възможно най-скоро", съобщи официалната беларуска агенция БелТа, като цитира общото изявление на Китай и Беларус.

В хода на визитата си Александър Лукашенко каза още, че Беларус се стреми към по-тясно сътрудничество с Китай в областта на технологиите.

Китай е мощен играч на световната сцена, на чиято помощ Русия много разчита. Беларус е съюзник на Русия във войната й срещу Украйна и е предоставила територията си за транзитно преминаване на руски войски. В същото време Минск все още не бърза да изпрати свои военни в Украйна, отбелязва Би Би Си.

mediapool.bg