Кламер БГ - Новини: Вучич заплаши със затвор всички сърби, воюващи в ЧВК "Вагнер" срещу Украйна

Вучич заплаши със затвор всички сърби, воюващи в ЧВК "Вагнер" срещу Украйна

Война в Украйна

|
Ср, 01 Март 2023г. 22:56ч.
Вучич заплаши със затвор всички сърби, воюващи в ЧВК "Вагнер" срещу Украйна

Вучич заплаши със затвор всички сърби, воюващи в ЧВК

Сърбите, които се присъединят към руската Частна военна компания "Вагнер", ще се окажат зад решетките след завръщането в родината си, предупреди сръбският президент Александър Вучич.

"Сърбите, които са вербувани да се бият в Украйна, ще бъдат арестувани, когато се върнат у дома и са в обсега на нашите институции", каза той в интервю за сайта "Политико". Вучич беше възмутен, че ЧВК търси наемници в Сърбия, която е "приятелска" страна на Русия.

Както отбелязва "Политико", въпросът с ЧВК "Вагнер" е единственият, който е раздразнил Вучич. "Нямам нужда от подкрепата на "Вагнер", нямам нужда да ме аплодират или критикуват", подчерта той. Русия използва ЧВК "Вагнер" за хибриден натиск върху Вучич.

Така на 16 февруари сръбски националисти и проруски активисти се събраха в Белград с искане за прекратяване на процеса на нормализиране на отношенията с Косово. Протестиращите дори заплашиха Вучич с убийство заради водената от него политика.

Организаторът на този митинг, крайнодесният лидер Дамян Кнежевич, беше арестуван и обвинен в подбуждане към насилие. Той публично подкрепя вербуването на сърби в ЧВК "Вагнер". Самият президент обвини протестиращите в антисръбски настроения и че протестите им са платени от чужбина, вероятно от Русия.

Сръбското законодателство забранява участието на граждани на страната в конфликти в чужбина, въпреки че около десетина сърби се присъединиха към подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през 2014 г.

Неотдавна обаче стана известно, че ЧВК "Вагнер" вербува граждани на Сърбия чрез руския пропаганден портал RT, който пусна реклами в канала си на сръбски език. По-късно РИА Новости съобщи за пристигането на доброволчески батальон със сърби в района на Запорожие.

Тогава Вучич изрази публично възмущението си от от този факт и заяви пред сръбска телевизия, че Русия трябва да спре да вербува сърби за участие във войната в Украйна. След това проукраински сръбски активисти внесоха сигнал срещу ЧВК "Вагнер" в прокуратурата и настояха срещу групировката да бъде образувано наказателно дело. Активистите поискаха и шефът на сръбското разузнаване Александър Вулин и руският посланик Александър Боцан-Харченко да бъдат съдени.

Сръбски граждани понастоящем не присъстват в ЧВК "Вагнер", заяви в сряда основателят на компанията Евгений Пригожин в отговор на сръбския президент Александър Вучич.

"В ЧВК "Вагнер" към днешна дата (1 март 2023 г.) няма нито един сърбин. Последният, който е воювал в ЧВК "Вагнер", напусна преди два месеца. Ако някой сърбин заяви, че е воювал в ЧВК "Вагнер" през 2023 г. – това е лъжа. Не му вярвайте", предаде думите на Пригожин неговата пресслужба в профила си в Телеграм.

По-рано Пригожин заяви, че в ЧВК "Вагнер" в момента "няма и отдавна не е имало сръбски граждани". Отделно той подчерта, че организацията "никога не е била в Сърбия", както и не е имала "никакви контакти със Сърбия", припомни ТАСС, цитирана от БТА.

P { margin-bottom: 0.08in }

mediapool.bg