Кламер БГ - Новини: Безредици в Брюксел след смъртта на арестант

Безредици в Брюксел след смъртта на арестант

Европа

|
Четв, 14 Ян 2021г. 10:37ч.
Безредици в Брюксел след смъртта на арестант

В Брюксел снощи са били задържани над сто души, участвали в протест заради смъртта на арестант в края на миналата седмица, съобщиха местни медии, цитирани от БТА в четвъртък.

Това е поредният случай на размирици в страната по подобен повод. Снощи петима души са били ранени, от които четирима полицаи. Кадри от мястото на събитието показват разрушения на обществено и частно имущество, както и две полицейски управления и няколко автомобила на полицията, обхванати в пламъци.

Миналата събота мъж на 23 години от имигрантски произход почина, след като бе задържан. По данни в медиите той снимал с телефона си полицейската проверка на свои приятели, събрали се в нарушение на противоепидемичните мерки в района на столичната Северна гара. Когато полицаите поискали да проверят и него, младежът опитал да избяга.

Кадри от мястото на последвалото задържане не показват насилие, твърди полицията. Проверяват се също записите от полицейското управление, където задържаният е бил отведен. По случая се води проверка със съмнения за непредумишлено убийство.

Младежът е бил здрав и е спортувал редовно. Установено е, че той е имал порок на сърцето, но това не е пряка причина за смъртта. В организма на починалия не са открити следи от наркотици. Кадрите от полицейското управление сочат, че след докарването му в сградата той е припаднал и е останал на земята десетина минути до пристигането на лекари. Смъртта на младежа е установена в болница, около час след като е бил задържан. Лекарите съобщават, че сърцето му е спряло.

При снощните размирици с участието на около 500 души напрежението се е покачило допълнително от това, че в района на сблъсъците е преминал кортежът на крал Филип, който пътувал към двореца в Лакен. Кадри показват как колите от ескорта търсят път през разрушенията и пламъците, а от двореца твърдят, че кралят не се е почувствал в опасност.

Миналата година в Белгия избухна скандал заради смъртта на друг арестант, окован и затиснат дълго от няколко полицаи в килия на летището в Шарльороа. Тази седмица евродепутати от комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи отчетоха, че проблемът със смъртта на арестанти в Белгия е постоянен.

mediapool.bg