Кламер БГ - Новини: В Берлин започва двудневен конгрес на ХДС на Ангела Меркел

В Берлин започва двудневен конгрес на ХДС на Ангела Меркел

Европа

|
Пет, 15 Ян 2021г. 12:09ч.
В Берлин започва двудневен конгрес на ХДС на Ангела Меркел

Днес започва двудневен конгрес на германския десноцентристки Християндемократически съюз, който влиза в управляващата коалиция във ФРГ, съобщиха световните агенции в петък.

За пръв път в историята на страната политическо събитие от такъв мащаб ще се проведе онлайн. Кулминацията се очаква утре, когато ще се състои изборът на нов председател на формацията, който най-вероятно ще е начело на консервативния блок ХДС/Християнсоциален съюз на парламентарните избори тази есен.

Изборите за Бундестаг, насрочени за 26 септември, ще се произведат без участието на федералния канцлер Ангела Меркел. В края на 2018 г. Меркел напусна поста председател на ХДС, но остана канцлер.

В конгреса на ХДС ще участват 1001 делегати. Но те, както и журналистите, ще следят протичането му на сайта на партията. На място, в помещенията на изложбен център в Берлин, ще са само сегашният председател на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, генералният секретар Паул Цимиак, тримата кандидати за председателския пост и технически персонал.

Конгресът започва в 18 ч. с реч на Крамп-Каренбауер, а след това към делегатите ще се обърне и Меркел. Ще говорят също лидерът на баварските консерватори от ХСС Маркус Зьодер и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

През първия ден е планиран избор на членове на ръководния орган на Европейската народна партия.

mediapool.bg