Кламер БГ - Новини: Бездомните кучета в София продължават да намаляват, котките стават повече

Бездомните кучета в София продължават да намаляват, котките стават повече

България

|
Пет, 17 Авг 2018г. 13:59ч.
Бездомните кучета в София продължават да намаляват, котките стават повече

Бездомните кучета в София продължават да намаляват, но се увеличава популацията на уличните котки. Освен това има все повече сигнали за скитащи коне или за нехуманно отношение към тези животни.

Това съобщиха от фондация "Четири лапи" в петък при представянето на резултатите от поредното преброяване на уличните кучета в Столичната община. То е правено през 2017 и 2018 г.

Според данните бездомните кучета в София са 3589, а през 2007 г., когато е правено първото преброяване, са били 11 124.

Според анализа на фондацията високото ниво на кастрация е основната причина за трайното намаляване на популацията на бездомните кучета. Друг фактор е увеличаване на осиновените кучета от общинските приюти - 895 през 2016, 693 за 2017.

Най-много са уличните кучета в район "Сердика" - 316. Там има големи индустриални зони, в които традиционно като безплатна охрана се ползват кучета. В другите райони с голям брой бездомни кучета също има индустриални зони или пък преобладават вили и къщи, където четириногите също се ползват за охрана. Става въпрос за "Подуяне" - 314, "Панчарево" - 310, "Връбница" - 300, "Люлин" - 279 и "Кремиковци" - 260. "Те се намират в периферията на столицата, където традиционно се изхвърлят и нежеланите кучила от съседни общини", обясни Маргарита Чанкова от "Четири лапи".

Най-много некастрирани кучета са регистрирани в "Панчарево". По принцип най-висок процент некастрирани кучета се наблюдава в районите с много села и в тези с големи вилни зони, затова трябва да се обърне сериозно внимание на т.нар. виладжийски кучета, коментира тя. В район "Красна поляна", където се намира и ромският квартал "Факултета", процентът на кастрирани кучета е голям, обясниха от фондацията.

За първи път при това преброяване се наблюдават райони само с кастрирани бездомни кучета - четири в "Оборище", седем в "Изгрев", 25 в "Лозенец", 62 в "Красно село". "Оборище", "Изгрев", "Студентски", "Лозенец", "Средец" са и районите с най-малко бездомни кучета.

В централните райони и в тези с малко кучета обаче се наблюдава увеличение на популацията на улични котки.

Препоръките на "Четири лапи" за продължаващо намаляване на броя на бездомните животни са контрол на средата, включително редовно сметосъбиране и сметоизвозване, контрол на домашните кучета и котки, безплатна кастрация или кастрация на минимални цени, изграждане на повече обособени площадки за разходка на кучета в кварталите на София, кастрация на бездомни котки в клиниките на "Екоравновесие", работа с гражданите и собствениците на животни компаньони.

Чанкова припомни, че всяко домашно куче над 4 месеца трябва да има микрочип и данните му трябва да бъдат въведени в интегрираната информационна система, но броят на регистрираните животни е все още нисък.

Експертите препоръчват кампании за популяризиране на осиновяването на животни от улицата. Според тях трябва да се предвидят условия за временно приютяване на котки в приютите или за изграждане на нови помещения.

От фондацията отчитат, че напоследък се увеличават и сигналите за скитащи коне на територията на столицата и за нехуманно отношение към тези животни. За 2017 г. в "Четири лапи" са получени 29 сигнала за коне. Те препоръчват да се направи кампания за регистрация на работните коне, а Столичната община да регистрира и въведе изисквания за теглените от конете транспортни средства или изцяло да ги забрани.

mediapool.bg