Кламер БГ - Новини: Без тенисисти от Русия и Беларус на Уимбълдън

Без тенисисти от Русия и Беларус на Уимбълдън

Спорт

|
Ср, 20 Апр 2022г. 14:24ч.
Без тенисисти от Русия и Беларус на Уимбълдън

Даниил Медведев

Световният номер 2 Даниил Медведев и другите тенисисти от Русия и Беларус няма да бъдат допуснати до участие на Уимбълдън, съобщава БГНЕС. Ръководството на "Ол Ингланд Лоун Тенис Клъб", който организира и провежда третия за годината турнир от Големия шлем, е решило да блокира участието на руските тенисисти заради военната инвазия на Русия в Украйна.

Към момента Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) и Женската тенис асоциация (WTA) позволяват на тенисистите от Русия и Беларус да участват в турнири, но под неутрален флаг. Четирите надпревари от Големия шлем обаче не са под егидата на ATП и WTA и могат да взимат самостоятелни решения за провеждането си. По-рано този месец спортният министър на Великобритания Найджъл Хъдълстън призна, че е възможно да се стигне до такова решение, освен ако въпросните тенисисти не заявяват категоричната си опозиция срещу президента на Русия Владимир Путин.

Освен Медведев, който спечели Ю Ес Оупън и игра финал на Откритото първенство на Австралия, това решение ще засегне още световния номер 8 Андрей Рубльов, както и Карен Хачанов и Аслан Карацев, които са в топ 30 на ранглистата. При жените голямата отсъстваща ще бъде 4-та в ранглистата Арина Сабаленка от Беларус, както и нейната сънародничка Виктория Азаренка, която е двукратна победителка в турнирите от Големия шлем.

mediapool.bg