Кламер БГ - Новини: Без общи мерки на ЕК срещу енергийната криза

Без общи мерки на ЕК срещу енергийната криза

Европа

|
Вт, 26 Окт 2021г. 16:59ч.
Без общи мерки на ЕК срещу енергийната криза

Кадри Симсон, сн. ЕПА/БГНЕС

Енергийните министри на Европейския съюз не успяха да се разберат за конкретни общи мерки в отговор на високите цени на енергоресурсите и всяка държава ще преценява как да противодейства на кризата. Това стана ясно от изявление на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон сред извънредно заседание на министрите от Съвета на ЕС, състояло се във вторник в Люксембург.

По думите й положението в отделните страни е различно - от гледна точка на състава на т. нар. енергиен микс, на данъчните ставки, на икономическата сила на обществата, което налага всяко правителство да преценява мерките самостоятелно.

Симсон посочи, че мерките, предложени по-рано този месец от Европейската комисия, ще бъдат достатъчни. Според нея засега не се налагат промени в европейското законодателство, за да бъдат предприети необходимите стъпки в помощ на по-бедните домакинства и малките фирми.

В същото време тя заяви, че ЕК е длъжна да ликвидира спекулациите на газовия пазар на ЕС, които според нея са главният източник на ръста на цените. "Длъжни се да продължим да гарантираме, че европейският пазар е достатъчно свободен от спекулации и манипулации4, каза още еврокомисарят. ЕК вече е упълномощила регулаторите на пазарите на електричество и ток да проведат анализ дали има спекулативни тенденции. По думите й засега не се забелязват спекулации на пазара на въглеродните емисии, които се сочат като другата причина за поскъпването на електроенергията.

Симсон съобщи още, че предстои ЕК да оцени дали да включи ядрената енергия в списъка на енергийни източници, подходящи за прехода към природосъобразна икономика. По нейните думи обсъждането на този въпрос в Съвета на ЕС е напрегнато. Според нас всяка държава може да избира пътя към достигане на целта производствата да не замърсяват, посочи Симсон. Тя отбеляза, че е различен прочитът на отделните страни за отраженията за природата от ядрената енергетика.

Еврокомисарят каза още, че е имало предложения от редица членки да се разделят цените на тока, произведен от възобновяеми енергийни източници, от тези на електроенергията от природен газ, но това би означавало да се създадат паралелни пазари. Според нея не може да се каже как подобна система би работила реално.

По време на заседанието българският енергиен министър Андрей Живков е предложил да се създаде временна европейска рамка за държавни помощи заради настоящата криза с цените на електроенергията. България се обявила още за създаване на европейски кризисен фонд, който да мобилизира финансови ресурси чрез продажба на допълнителни количества квоти за емисии парникови газове, освободени от резерва за пазарна стабилност, информират от пресцентъра на енергийното ведомство. Не се посочва обаче дали идеите са били приети.

Забавянето на икономиките в ЕС ще окаже допълнителна тежест върху българската икономика предвид силната й свързаност с европейските пазари, особено в сектори като машиностроенето, текстилната индустрия, производството на електроника, добивната индустрия, строителството и др,, посочил министър Живков.

По думите му предстоящият зимен сезон допълнително да изостри ситуацията, което налага да се прилагат допълнителни национални мерки за адекватна реакция и механизми за подпомагане.

mediapool.bg