Кламер БГ - Новини: Поляците смятат, че правителството им трябва да отстъпи в спора с ЕС

Поляците смятат, че правителството им трябва да отстъпи в спора с ЕС

Европа

|
Ср, 27 Окт 2021г. 10:39ч.
Поляците смятат, че правителството им трябва да отстъпи в спора с ЕС

Поляците смятат, че правителството им трябва да отстъпи в спора с ЕС

Близо три четвърти от поляците смятат, че правителството трябва да приеме някои от забележките на Европейската комисия (ЕК) и да оттегли някои от промените в съдебната система. Това сочат резултатите от анкета на Института за пазарни и обществени изследвания, съобщава вестник "Жечпосполита", цитиран от Ройтерс.

Според 40.8% от участниците в анкетата правителството трябва да признае поражението си и да сложи край на конфликта възможно най-бързо. Други 32.5 процента заявяват, че властите трябва да направят компромис и да приемат някои от условията на Брюксел.

Едва 23 на сто от запитаните са на мнение, че правителството не трябва да отстъпва, даже ако това означава да бъде загубен достъпът до финансиране от ЕС.

Полша вече е изложена на риск за изгуби 30 милиарди евро европейско финансиране от Плана за възстановяване заради отказа си да отмени промените в своята съдебна система.

Резултатите от анкетата свидетелстват за силно несъгласие на гражданите на Полша с твърдата позиция на правителството на консервативната партия "Право и справедливост" спрямо критиките от ЕС.

Напрежението между Варшава и Брюксел се засили, след като на 7 октомври полският Конституционен трибунал (съд) постанови, че някои елементи от договорите за ЕС са в разрез с конституцията на страната.

mediapool.bg