Кламер БГ - Новини: Барозу призова Русия да не прекъсва доставките от газ за ЕС

Барозу призова Русия да не прекъсва доставките от газ за ЕС

България

|
Ср, 21 Май 2014г. 18:07ч.
Барозу призова Русия да не прекъсва доставките от газ за ЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изпрати писмо до президента на Русия Владимир Путин, в което изразява очакването Москва да не прекъсва доставките на газ за

ЕС, предадоха световните агенции в сряда.

Реакцията му идва след като предишния ден украинският премиер Арсений Яценюк излезе с обръщение към ръководството на ЕК и евролидерите, че Украйна отказва да внесе предплата за доставките на руски газ, каквато поиска "Газпром" в размер на 1.66 млрд. долара до 2 юни, за да продължи да получава "Нафтогаз Украйна" месечните количества суровина. Аргументите на Киев са, че не успяват да урегулират с Москва виджанията си за цената на природния газ.

Барозу отбелязва, че преговорите за цените на руския газ, доставян за Украйна, продължават и следва да бъдат съобразени с пазарните условия. Задължително е договарящите се страни да продължат участието си в преговорите. Докато преговорите продължават, доставките не бива да бъдат прекъсвани, пише Барозу, цитиран от световните агенции.

"Разчитам на Руската федерация да изпълни това обещание", посочва още той.

В писмото се казва още, че "Газпром" е отговорна за осигуряване на доставките в договорените с европейските й клиенти количества. Барозу настоява Русия да задейства механизма за ранно предупреждение, ако реши да прекъсне снабдяването на Европа с газ.

Ясното очакване на ЕС е всички страни да останат надеждни и отговорни за доставките, което е и в техния собствен интерес, заявява Барозу.

Междувременно Яценюк излезе с ново обръщение към Брюксел, в което покани инвеститори от Европа и САЩ да се включат в модернизацията и експлоатацията на украинската газотранспротна мрежа и подземните газохранилища.

"Предлагаме също така да се премести точката за прием та руския природен газ на украинско-руската граница и да се подпишат нови договори, които да позволят на европейските компании да ползват свободните мощности на украинските газохранилища за общия интерес на енергийна сигурност", посочва Яценюк.

mediapool.bg