Кламер БГ - Новини: Барние: Правата на българите във Великобритания са гарантирани пожизнено

Барние: Правата на българите във Великобритания са гарантирани пожизнено

България

|
Вт, 19 Дек 2017г. 14:15ч.
Барние: Правата на българите във Великобритания са гарантирани пожизнено

Правата на българите, които вече живеят във Великобритания, ще са гарантирани пожизнено, но условията за пристигащите след Брекзит ще се уточняват допълнително. Това стана ясно след срещата на главния преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние с премиера Бойко Борисов в София.

Барние обясни, че вече е постигната договореност с Лондон и "ясно и категорично ще бъдат гарантирани правата на гражданите - да получават социални услуги, преносимост на социалните права, право за обединение на семействата".

"Права, които ще бъдат гарантирани пожизнено", добави той.

Премиерът Бойко Борисов добави, че за след "развода" ще се договарят следващи условия, защото още не се знаят параметрите на Брекзит.

Според данни на Националния статистически офис на Обединеното кралство в момента във Великобритания има около 86 хиляди българи, като около 90% от тях работят или учат.

Барние коментира, че българското председателство ще бъде изключително важно за преговорите по Брекзит.

Миналата седмица Европейският съвет одобри началото на втората фаза от преговорите за Брекзит, включваща определяне на преходен период и бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел.

"Важни са разговорите за икономиката и правилата за свободна търговия. Трябва да развиваме и сътрудничество във въздухоплаването, в правосъдието и за стабилността на нашия континент. ЕС и Великобритания трябва да работят съвместно, но в друга рамка", каза Барние.

Борисов: Много се надявам Великобритания да се върне в ЕС

Българският премиер посочи от своя страна, че много се надява Великобритания да се върне в ЕС.

"Защото е най-добре, когато се види един труден развод, накрая да преценят и двете страни, че е по-хубаво да се съберат отново. Но това е само оптимизъм“, каза Бойко Борисов.

Британското правителство на Тереза Мей категорично отхвърля възможността за провеждането на нов референдум, въпреки че според последните социологически проучвания все повече британци настояват са за на страната им в ЕС.

Борисов предупреди, че ако Брекзит не стане с правилните стъпки може да има щети за милиарди и човешки съдби да бъдат поставени на кръстопът.

Друг проблем според него ще бъде компенсирането на британската вноска в европейския бюджет.

"По 10 млрд. евро на година нетно ще липсват в бюджета на ЕК. Трябва да положим огромни усилия. Мишел Барние е на наша страна за кохезионната политика. На последния съвет много се говори да имаме общ фонд по темите: миграция, обща европейска отбрана, селскостопанска политика, кохезия. Но 10 млрд. евро липсват и трябва много внимателно и прецизно да се разпределят парите“, каза Бойко Борисов.

Борисов акцентира и върху необходимостта да се намери правилната рамка за сътрудничеството между специалните служби на ЕС и Великобритания след Брекзит.

Червената линия – да се спазват правилата на общия пазар

Борисов коментира още, че червена линия, от която не трябва да се мърда, трябва да е спазването на правилата на общия пазар.

"Този общ пазар е правен включително и от Великобритания преди 40 години и правилата трябва да се спазват. Надявам се в няколко сфери също да се намери баланс“, допълни премиерът.

Предстои ЕС и Великобритания да започнат преговори за излизането на Лондон от общия пазар и да договорят бъдещите търговски отношения.

mediapool.bg