Кламер БГ - Новини: Бареков търгува обединение на консерваторите у нас за членство в АКРЕ

Бареков търгува обединение на консерваторите у нас за членство в АКРЕ

България

|
Пет, 07 Дек 2018г. 18:20ч.
Бареков търгува обединение на консерваторите у нас за членство в АКРЕ

Евродепутатът и лидер на партия "Презареди България“ (бившата "България без цензура“) Николай Бареков обяви в петък, че е готов да постави началото на консервативно обединение в България.

На форум в София, където този път лидерът на "Атака“ Волен Сидеров не присъстваше, Бареков постави индиректен ултиматум към консервативните формации у нас – или влизат в новата му коалиция, или не стават част от Алианса на европейските консерватори и реформисти (АКРЕ).

От самия алианс обаче не споделят мнението на Бареков. На записване на Mediapool генералният секретар на АКРЕ Ричард Милсом отговори, че в междурнародния алианс няма правило, което да забранява членство на повече от една партия от една държава.

През октомври с посредничеството именно на Бареков формацията на Сидеров официално подаде писмо за намерение за членство в АКРЕ. От ВМРО също имат план да станат част от от алианса. Те обаче нямат намерение да се включват в АКРЕ докато формацията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Партия на справедливостта и развитието, е част от него. В началото на следващата година обаче се очаква партията на Ердоган да бъде отстранена, а ВМРО да започне процедурата си за присъединяване към международния алианс.

"Нагласите са да се приеме един общ субект от България. Не може в АКРЕ от Великобритания да има само една партия, а от България да са 6“, каза днес Бареков и добави, че след началото на 2019 година алиансът няма да разглежда нови кандидатури за членство.

Така на практика Бареков обяви, че ако консервативните формации у нас искат да влязат в АКРЕ, единственият начин е да са част от обединението му, което смята да кръсти "Обединени консерватори“.

Той добави, че ако такава коалиция не бъде създадена у нас, можело "България да бъде подмината от консервативната вълна, която залива цяла Европа и Африка“.

Бареков обяви, че ще продължи да бъде "адвокат“ на партията на Сидеров при кандидатурата й в алианса, но не каза нищо за ВМРО.

Допреди месец Бареков твърдеше, че не иска да се кандидатира за нов мандат в европарламента, но сега вече е на друго мнение. Бил готов да е "втори, трети, четвърти или дори последен в обща евролиста на консервативните партии у нас“.

По време на форума Бареков каза още, че именно той е измислил сегашното име на "Обединените патриоти“. По думите му това станало преди предсрочните парламентарни избори, но в крайна сметка ВМРО и НФСБ решили да не се коалират с "Презареди България“.

mediapool.bg