Кламер БГ - Новини: Без вода може да остане община Кубрат заради неплатен от ВиК-о ток за 3 млн. лв.

Без вода може да остане община Кубрат заради неплатен от ВиК-о ток за 3 млн. лв.

България

|
Пет, 07 Дек 2018г. 18:27ч.
Без вода може да остане община Кубрат заради неплатен от ВиК-о ток за 3 млн. лв.

ВиК "Меден кладенец", което снабдява с вода Кубрат и още 17 населени места в общината, може да остане от 12 декември без електроенергия заради натрупани от пет години неплатени сметки към доставчика "Енерго-ПРО Продажби" в размер на 3 млн. лв. Така и селищата ще останат без вода.

Крайната мярка се предприема, защото електроснабдителното дружество не е сигурно, че въобще може да си прибере парите след като предоставяните от общинското водоснабдителното предприятие услуги в началото на 2019 г. минат към асоциация "Водоснабдяване-Дунав - Разград.

Според "Енерго-Про" това би могло да доведе до ликвидация на ВиК "Меден кладенец“ и при липсата на активи, неговите задължения стават несъбираеми. Затова и неговото предложение към общината, което трябва да бъде гласувано в петък на заседание на общинския съвет, е било местната власт като едноличен собственик на водния оператор да стане гарант за погасяването на борча и да се сключи дългосрочно споразумение за изплащането му.

Засега не е ясно какво решение ще вземе общината, тъй като заседанието започна следобед във Варна.

В случай, че споразумителният протокол не бъде одобрен от общинския съвет, "Енерго-ПРО" ще бъде принудено да спре първо тока на административната сграда на дружеството в понеделник, а на 12 декември

- на всички обекти на дружеството.

Ако това се случи, отговорността е изцяло на ВиК-о и общината, обясняват от "Енерго-Про". Дружеството допълва, че готви тежката мярка, за да намали щетите, които понася в продължение на дълги години.

"Несъбраните вземания не са елемент от одобрените регулирани приходи на електроразпределението и крайната доставка с електрическа енергия. Натрупаният дълг затруднява оперативната и инвестиционната работа на дружеството и поставя в неравностойно положение добросъвестните клиенти като създава предпоставки за дисбаланс на енергийната система в Североизточна България", допълва се в съобщението на доставчика на ток.

Това не е първият път, в който водният оператор е заплашен от спиране на тока заради неплатени сметки, но досега са се сключвали споразумения за разсрочване на сметките, последното от които очевидно не се спазва.

mediapool.bg