Кламер БГ - Новини: Управляващите в Македония спечелиха изборите 2 в 1

Управляващите в Македония спечелиха изборите 2 в 1

Балкани

|
Пон, 28 Апр 2014г. 12:39ч.
Управляващите в Македония спечелиха изборите 2 в 1

Само едно място дели консервативната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ от абсолютно мнозинство в парламента след проведените в неделя предсрочни парламентарни избори. Заедно с този вот се проведе и вторият тур на президентските избори, на който кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията "За по-добра Македония" Георге Иванов спечели 55.25 процента, докато кандидатът на СДСМ Стево Пендаровски – 41.17.

ВМРО-ДПМНЕ ще има 61 депутати в 123-местния парламент, а опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) ще получи 34 места, етническата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) - 19, Демократичната

партия на албанците – 7. Малката партия Гражданска опция за Македония (ГРОМ) ще има един депутат, а трета партия на етническите албанци - Национално демократично възраждане (НДВ) също един.

Левоцентристката опозиция обаче заяви, че няма да признае резултатите от изборите заради "намеса в демократичния процес".

СДСМ и обединената опозиция настояват за спешно формиране на служебно правителство и провеждане на честни президентски и парламентарни избори в страната.

Местните наблюдатели, които бяха на терена по време на изборния ден, забелязаха единични случаи на групово гласуване, агитиране, партийни активисти пред избирателните секции, но и проблеми в избирателния списък в определени места, пише "Утрински весник", цитиран от БТА.

Наблюдателите от гражданската асоциация МОСТ са регистрирали групово гласуване и гласуване от чуждо име, четене на глас на имена на гласоподаватели, агитиране от неупълномощени лица, проверка на избиратели от страна на партийни активисти, отбелязва изданието.

СДСМ бойкотира македонския парламент в продължение на четири месеца през 2011 г., като обвиняваше Груевски в запасяване с лостове за власт - полиция, съдебна система и медии. Парламентарната криза доведе тогава до предсрочни парламентарни избори.

Премиерът Никола Груевски обяви "мощна" победа за неговата ВМРО-ДПМНЕ, която управлява от 2006 г. насам.

"На тези избори победи демокрацията, победиха гражданите, победи Македония, заяви президентският кандидат на коалицията "За по-добра Македония", водена от ВМРО-ДПМНЕ", каза Георге Иванов. Той оцени, че изборите са били проведени в мирна, честна и демократична атмосфера, както и приляга на европейска Република Македония.

В предсрочните парламентарни избори в Македония са участвали 64 процента от 1 милион и 780 хиляди избиратели. Невалидни са 37 566 бюлетини, съобщи МИА.

Участието в президентските избори е било 54.33 процента. Невалидни са 34 690 бюлетини.

Избирателите етнически албанци като цяло са бойкотирали президентските избори, както и на първия кръг на 13 април, отбелязва Асошиейтед прес. Етническите албанци са една четвърт от 2.1-милионното население на Македония.

Една от партиите на етническите албанци обаче традиционно участва в управляващата коалиция в интерес на стабилността в страната.

mediapool.bg