Кламер БГ - Новини: Решителна среща Меркел-Лагард в петък за намаляване на гръцкия дълг

Решителна среща Меркел-Лагард в петък за намаляване на гръцкия дълг

Балкани

|
Пон, 28 Апр 2014г. 14:17ч.
Решителна среща Меркел-Лагард в петък за намаляване на гръцкия дълг

Възможности за облекчаване на гръцкия дълг ще обсъждат германският канцлер Ангела Меркел и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард на среща във Вашингтон на 2 май, съобщава гръцкият в. "Етнос".

Срещата е от възлово значение за решенията, които ще бъдат приети, що се отнася до очакваните намеси на двете страни във връзка с облекчаването на гръцкия дълг.

Изданието предполага, че на нея Кристин Лагард ще постави въпроса за взимане на мерки за отписване на гръцкия дълг съгласно поет ангажимент на европейските партньори на Гърция от ноември 2012 г.

Меркел и Лагард ще се срещнат три дни преди заседанието на Еврогрупата на 5 май, на което по указания на Брюксел се очаква да бъдат дефинирани мерки за постигане на по-голяма устойчивост на гръцкия дълг.

МВФ неведнъж е настоявал да бъдат взети драстични мерки, в това число за "подстрижка" на взетите от Гърция кредити от Еврозоната.

Европейските партньори на Гърция обаче не обсъждат подобна възможност и на фона на досегашните реалности възнамеряват да прибегнат до разсрочване на заемите от 30 на 50 години и до превръщане на лихвите по тях от плаващи в стабилни.

Според изчисления две от тези мерки щели да намалят обслужването на дълга с 5-6 млрд. евро на година.

Преговорите по гръцкия дълг се очаква да станат по-интензивни на заседанието на Еврогрупата през юни и да придобият завършен вид през лятото, смята още гръцкият вестник.

mediapool.bg