Кламер БГ - Новини: Трибуналът в Хага оправда Воислав Шешел

Трибуналът в Хага оправда Воислав Шешел

Балкани

|
Четв, 31 Март 2016г. 14:24ч.
Трибуналът в Хага оправда Воислав Шешел

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия оправда лидера на сръбските радикали Воислав Шешел по всичките девет точки на обвинението. В резултат на присъдата Шешел е свободен човек, заповедта за арестуването му се анулира, съобщи председателстващият съдебния съвет на трибунала съдия Жан-Клод Антонети, цитиран от осведомителните агенции.

Съдия Флавия Латанци е изразила противоположно мнение.

Шешел бе обвинен, че използвайки език на омразата е подстрекавал и подкрепял извършването на военни престъпления в Хърватия и Босна и Херцеговина по време на военните конфликти, и прогонването на хървати от Войводина.

Според обвинението той е набирал покритите с лоша слава сръбски паравоенни части, подстрекавал е етническо напрежение с националистическите си речи и планирал превземането на градове в Хърватия и Босна като част от престъпен заговор с участието на други политически и военни лидери, включително и на бившия югославски президент Слободан Милошевич, за прогонване на несръбското население от региони, които е смятал за част от планираната от тях "Велика Сърбия".

Сред престъпленията, извършени от силите, участващи във въпросния криминален заговор, са убийствата на много цивилни - мюсюлмани и хървати, сред които жени, деца и възрастни хора. Шешел бе обвинен, че е разпореждал и насърчавал убийства на етническа и религиозна основа, депортации и експулсиране, плячкосване, терор и сексуално насилие над цивилни граждани на територията на Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия.

Присъдата на Шешел е първоинстанционна и прокуратурата, която искаше 28 години затвор, има право да я обжалва.

Шешел лежа в ареста на Хагския трибунал почти 12 години, от февруари 2003 г., когато се предаде и доброволно отиде в Хага, до ноември 2014 г., когато бе пуснат да се защитава на свобода заради влошеното му здравословно състояние.

Условие за освобождаването му бе да се въздържа от публични изяви. Той обаче отново оглави крайнодясната си партия и редица националистически прояви. А сега подготвя предизборната си кампания за парламентарните избори на 24 април.

Междувременно Хагският трибунал искаше от Сърбия са арестува и предаде Шешел, но това не бе сторено и Шешел днес не присъства на произнасянето на присъдата.

Прокуратурата в Хага не доказа съществуването на престъпно сдружаване и Воислав Шешел не е отговорен за физическо извършване на прогонване, обяви съдия Жан Клод Антонети, четейки мотивите за присъдата на лидера на сръбските радикали.

Съдебният съвет единодушно отхвърля отговорността на Шешел за депортиране, прогонване, престъпления срещу човечеството, фигуриращи в обвинителния акт, съобщи съдията. Не е доказана пряка връзка между убийствата, мъченията и грабежите, извършвани от въоръжените сръбски паравоенни групировки, и нарежданията, както и националистическата пропаганда от многобройните речи на Воислав Шешел.

Доброволците, присъединили се към въоръжените сръбски сили чрез Сръбската радикална партия, не са се подчинявали пряко на Шешел", посочи съдия Антонети.

Обвинителният акт срещу Воислав Шешел е пълен с неясноти и непоследователност, подчерта той.

"Не е изяснен и по-широкият контекст на проекта за "Велика Сърбия", защото тълкуването на прокурора замъглява хронологията на събитията или ги изкривява", продължава съдията.

"Проектът за Велика Сърбия е априори политическа, а не престъпна цел", посочи още той. Според съда планът за "Велика Сърбия" не е криминален, а чисто политически, а защитаваната от Воислав Шешел идеология за прочистване и обединяване на териториите, населени от етнически сърби в цяла Югославия, е служела само за реализиране на политическите му амбиции, но не и като подтик към военни престъпления.

Реакциите на присъдата

"Най-сетне се появиха двама достойни съдии, които показаха, че достойнството, професионализмът и честта стоят над политическия натиск и взеха единствено възможното решение от юридическа гледна точка", коментира в Белград присъдата си самият Шешел.

Председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич обаче заяви, че не разбира как е възможно да бъде произнесена оправдателна присъда на лидера на Сръбската радикална партия, когато е ясно, че става въпрос за човек, доказано участвал в агресията срещу Босна и Херцеговина.

Хърватският премиер Тихомир Орешкович заяви във Вуковар, че оправдателната присъда на Воислав Шешел е позорна и е поражение за Хагския трибунал.

mediapool.bg