Кламер БГ - Новини: Сръбската армия е в бойна готовност заради Косово

Сръбската армия е в бойна готовност заради Косово

Балкани

|
Съб, 29 Септ 2018г. 17:10ч.
Сръбската армия е в бойна готовност заради Косово

Напрежението между Сърбия и Косово отново се покачи, след като специалните части на Косово (ROSU) обкръжиха изкуственото езеро "Газиводе", влязоха в едноименната водно-електрическа централа и вързаха намиращите се там сърби. Това съобщи сръбският вестник "Блиц", преда БТА.

Около 60 въоръжени мъже от специалните части на Косово, част от които с маски, са влезли в Центъра за екология и развитие на спорта, близо до водно-електрическата централа в северно Косово.

Районът е населен предимно със сърби и е крайно спорен, тъй като Сърбия има претенции към язовира, чийто водоизточник се намира на нейна територия.

Сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович нареди на директора на полицията да постави в най-висока степен на готовност всички специални полицейски части, съобщи сръбското МВР.

"По повод нападението на албанци в северно Косово и арестите на сърби, които не са извършили никакво престъпление, наредих на директора на полицията да постави в най-висока степен на готовност всички специални полицейски части", се посочва в съобщението.

Сръбското МВР ще продължи да следи развитието на ситуацията и ще предприеме всички наложителни мерки, заяви Стефанович.

Президентът на Сърбия Александър Вучич нареди сръбската армия в пълен състав да бъде поставена в най-висока степен на бойна готовност, съобщи сръбската агенция "Танюг" като се позова на кабинета на президента, който е и върховен командващ сръбската армия.

Нареждането е предадено на началника на Генералния щаб на сръбската армия.

Главният говорител на силите на НАТО КейФОР Винченцо Грасо заяви за "Танюг", че все още няма информации за навлизане на специалните части на Косово в непосредствена близост до езерото. Той добави, че се извършва проверка на информацията и ситуацията се следи.

Албанско електронно издание Gazeta Express също съобщи, позовавайки се на свои източници, че специални части на Косово са били разположени около язовира "Газивода".

mediapool.bg