Кламер БГ - Новини: Заев отговори на Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря на македонски език

Заев отговори на Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря на македонски език

Балкани

|
Вт, 11 Дек 2018г. 13:02ч.
Заев отговори на Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря на македонски език

"Да бъда македонец и да говоря македонски език е мое право, това е европейска ценност". Така премиерът на Македония Зоран Заев отговори на продължаващите атаки от страна на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов от последните дни, предаде македонската информационна агенция "Мета", цитирана от българската "Фокус".

Преди дни Каракачанов обяви, че в Скопие не спазват Договора за приятелство между двете държави. Заплаши Македония с блокада на членството й в Европейския съюз и НАТО, ако Заев продължава да твърди, че има македонски език, а в понеделник добави, че политиците в Скопие се самозабравят.

В рамките на публичния дебат в Щип за конституционните промени, македонският премиер каза, че ще продължи с усилията си за изграждане на приятелство с България.

"Очаквам европейските ценности да бъдат приети от всички, защото подадох ръка и приех, че споделяме обща история. Ще продължа да говоря в дух на приятелство и ще продължа да изграждам приятелство, независимо от причините, поради които някой е основал изявленията си. Вярвам, че както г-н Каракачанов, така и министър Захариева и премиерът Борисов, но преди всичко българският народ е приятелски народ на нашия", заяви Зоран Заев.

Македонският премер социалист демонстрира добри отношения с българския премиер Бойко Борисов, който е от друга политическа партия. Самият Борисов е признавал, че се разбира по-добре със Заев, отколкото с бившия премиер на страната Никола Груевски, който неотдавна получи политическо убежище в Унгария, за да избегне затвора в Скопие.

Македонският професор Георги Спасов заяви, че изявлението на Каракачанов е реакция на страха, че с влизането на Македония в ЕС,българският вицепремиер може да остане без парите от продажбата на българските паспорти.

Лидерът на опозицията Християн Мицковски също разкритикува изявлението на Каракачанов.

"В Македония и България все още има сили, които не мислят добро за отношенията между съседите", коментира председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

От научна гледна точка няма спор, че македонският език е диалектна форма на българския, но от политическа, както има македонски политици, така има и македонски език. Това коментира бившият посланик на България в Скопие Александър Йорданов пред бТВ.

Той анализира договора между България и Македония и споразумението между Македония и Гърция. Русия е държавата, която се противопоставя на евроатлантическата интеграция на Македония, смята Йорданов.

Според него, когато Македония бъде приета в НАТО, разговорите между София и Скопие ще се водят като между две натовски страни и ще бъдат нормални, ще бъдат решени и проблемите.

mediapool.bg