Кламер БГ - Новини: Правителството на Ципрас оцеля с мнозинство от един глас

Правителството на Ципрас оцеля с мнозинство от един глас

Балкани

|
Четв, 17 Ян 2019г. 08:16ч.
Правителството на Ципрас оцеля с мнозинство от един глас

Гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели вота на доверие в гръцкия парламент днес, което проправя пътя към ратифициране на Преспанското споразумение, информира Ройтерс.

Правителството получи подкрепата на 151 депутати в 300-членния парламент. Още преди гласуването се очакваше правителството да оцелее с крехка подкрепа. Ципрас разчиташе на подкрепата на 145 депутати от управляващата партия СИРИЗА, четирима от Независими гърци, които не се подчиниха на партийната линия да оттеглят подкрепата си за кабинета, един от Потами (който беше изключен от партията си) и един независим депутат.

"Днес гръцкият парламент даде вот на доверие в стабилността. . .получихме вот на доверие единствено водени от необходимостта да продължим да работим в отговор на нуждите и интересите на гръцкия народ", каза Ципрас след гласуването.

Ципрас поиска вот на доверие в неделя, след като министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на по-малкия коалиционен партньор в правителството, националистическата партия Независими гърци, подаде оставка в знак на протест срещу споразумението.

Очаква се гръцкото правителство да получи дори подкрепа и за ратификацията на Преспанското споразумение, когато бъде внесено в пленарната зала. Гръцкият вестник "Вима" обаче постави под въпрос дали Преспанското споразумение ще бъде подкрепено от 151 депутати, защото, според изданието, в Потами има недоволство от начина, по който Спирос Данелис е бил привлечен за каузата на правителството и съществува вероятност трима депутати от партията, които са заявили подкрепа за споразумението със Скопие, да не участват в гласуването.

Дори и при този вариант обаче изданието признава, че най-вероятно споразумението ще бъде ратифицирано, защото за това е необходимо обикновено мнозинство от гласувалите и при евентуално неучастие на Потами за обикновено мнозинство ще бъде достатъчно да бъде подкрепено от наличните 149 сигурни гласа.

mediapool.bg