Кламер БГ - Новини: Путин пристига в Белград с танкове и ракети

Путин пристига в Белград с танкове и ракети

Балкани

|
Вт, 03 Юли 2018г. 08:45ч.
Путин пристига в Белград с танкове и ракети

За четвърти път през последните петнадесет години руският президент Владимир Путин ще бъде на официално посещение в Сърбия. На 1 ноември той ще присъства на големия военен парад в Белград по повод 100-годишнината от края на Първата световна война.

При това, както твърдят сръбските вестници, той ще докара със себе си тридесет съвременни танка Т-72 и модернизирани бронирани машини за пехотата, които ще бъдат подарък за сръбската армия, а още по-важно – и мощната система за противовъздушна отбрана "Панцир", която ще бъде продадена на правителството в Белград по "преференциални" цени.

Става дума за система за отбрана от самолети и крилати ракети, която разполага с 12 противовъздушни ракети и две автоматични оръдия и която може да стреля по четири цели едновременно, отстоящи на разстояние от 1.2 до 20 километра, пише скопското електронно издание "Независен", цитирано от агенция "Фокус".

"Ще бъдем единствената страна в региона, която разполага с толкова мощно оръжие", заяви сръбският военен експерт Мирослав Лазански.

Независимо от това, че главната тема на разговорите, според сведенията, ще бъде диалогът Белград – Прищина, между редовете може да се прочете, че посещението на Путин на Балканите е реакция на американската военна помощ за Хърватия, както и на почти сигурното присъединяване на Македония към НАТО в хода на следващата година, пише изданието "Независен".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че евентуално членство в Алианса е суверенно решение на Скопие, а Москва цени и иска да продължи добрите отношения с Македония.

"Но, що се отнася до приближаването на НАТО и неговата инфраструктура към нашите граници, позицията на Москва по този въпрос е ясна и в нея не се е променило нищо", заяви Песков.

Македонското издание припомня, че преди три месеца македонската и руската дипломации са имали неразбирателства, които са довели до изгонване на един дипломат от руското посолство в Скопие, който е излязъл извън своите правомощия.

Скандалът избухна покрай солидаризирането на Македония с Великобритания във връзка със случая "Скрипал", припомня "Независен". Тогава руският посланик заяви, че страната му няма нищо против членството на Македония в НАТО, но подчерта, че в случай на военен конфликт между Русия и Алианса страната ще бъде легитимна цел на Москва.

"Въпреки всичко, не мисля, че Русия иска да изпрати послание на НАТО чрез Сърбия, а непосредствено и на Македония. Сърбия не е точка, която може да повлияе пряко на сигурността на Русия, а когато тя иска да изпрати послание, го прави в съседните си страни", заяви генерал Благоя Марковски.

Той смята, че имайки предвид аспирациите на Сърбия за членство в Европейския Съюз, но и заявения военен неутралитет, Русия се опитва да използва шанса си да затвърди своите позиции на Балканите.

mediapool.bg