Кламер БГ - Новини: Бакалова знае "достатъчно" за "Барселонагейт", Златев е чувал от медиите

Бакалова знае "достатъчно" за "Барселонагейт", Златев е чувал от медиите

България

|
Ср, 31 Май 2023г. 18:29ч.
Бакалова знае "достатъчно" за "Барселонагейт", Златев е чувал от медиите

Ивайла Бакалова преди да даде показания за

Ивайла Бакалова обяви в сряда, че знае достатъчно за "Барселонагейт" и е щастлива, че прокуратурата се е събудила за разследването на този случай. Тя обясни, че много други хора също знаят, но ги е страх да говорят. Бакалова говори пред медиите преди да даде свидетелски показания по делото в Софийската градска прокуратура, която вече поиска свалянето на имунитета на Бойко Борисов.

Бившата Мис България е приятелка с Борислава Йовчева, която живееше с детето си в къщата в Барселона. Преди година Бакалова разказа в предаването “ЕвроДикофф“, че баща на детето на Йовчева е Бойко Борисов.

"Този казус е очеваден за цяла България, но досега прокуратура спеше. Щастлива съм, че най-накрая се събуди и започна да разследва", каза Бакалова. Пред медиите тя обясни, че е получавала заплахи заради този случай, но не се притеснява да говори, защото "човек може да умре само веднъж".

В сряда сутринта Борисов каза, че "няма никакви притеснения по въпроса (за "Барселонагейт"), но няма да се откаже от имунитета си.

"Никакви. Не съм имал, нямам и няма да имам никакъв имот в Испания! Какво повече да отговоря? Аз Ивайла Бакалова не съм я виждал от десетилетия. Нито съм разговарял с нея, нито каквото и да било", каза Борисов по повод новината, че прокуратурата е призовала за разпит като свидетел Ивайла Бакалова.

Бившият шеф на "Лукойл България" Валентин Златев обяви пред журналисти, че знае за случая с къщата в Барселона предимно от медиите. В сряда той се яви да даде показания като свидетел по делото "Барселонагейт" заради твърденията, че неговият служител Александър Чаушев е купил къщата.

В отговор на въпрос дали Чаушев има възможности сам да си купи къща, за която се твърди, че струва около 5 млн. евро, Златев посъветва журналистите да не вярват на слухове. Той обясни, че не е толкова близък с Чаушев, за да има такава информация.

"Не вярвайте никога на твърдения, първо. Второ, законът ми забранява да изнасям конкретна информация по актуално досъдебно производство, така че ще ви помоля да попитате компетентните органи", каза Златев.

После той обобщи: "Новината днес е, че всъщност няма новина. Както казах, аз съм поканен да дам отговор като свидетел по едно отново нашумяло дело. Отговорих в рамките на своята информираност и своята компетентност. Надявам се да съм бил полезен".

Той отрече да знае подробности по "Барселонагейт" и допълни, че за първи път е викан на разпит по това дело. Златев отбеляза, че с Чаушев не са си толкова близки, за да му споделя каквото и да било.

Във вторник Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска от Народното събрание снемането на имунитета на бившия премиер Бойко Борисов. Според прокурорското съобщение по делото имало събрани доказателства за пране на пари от страна на Борисов. Борисов е заподозрян, че е предоставил пари на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, за да се купи къщата в Барселона.

Главният прокурор Иван Гешев днес отказа да коментира предложението за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Няма да коментирам, приятен ден", каза Гешев пред bTV.

През миналата седмица по делото бе разпитан и самият Бойко Борисов. След разпита неговият адвокат Менко Менков каза, че за 4 години разследване Борисов е ходил общо три пъти на разпити.

"Въпросите винаги били едни и същи - дали познава някого", каза Менков и прогнозира, че вероятността Борисов да стане обвиняем по това разследване е нулева. Лидерът на ГЕРБ е ходил в Барселона само в ролята си на главен секретар на МВР, кмет на София и на премиер, каза адвокатът.

mediapool.bg