Кламер БГ - Новини: В парламента стигнаха почти до бой (видео)

В парламента стигнаха почти до бой (видео)

България

|
Четв, 01 Юни 2023г. 12:28ч.
В парламента стигнаха почти до бой (видео)

Напрежението в парламента се покачи опасно Сн.БГНЕС

Днешният работен ден на парламента започна с напрежение. Две декларации - една на ПП-ДБ и друга на "Възраждане" предизвикаха спор, който прерасна до физическа разправа. От партията на Костадин Костадинов дори обявиха, че повече нямало да позволяват на депутатите от ПП-ДБ Манол Пейков и Явор Божанков да се изказват от парламентарната трибуна, а от парламентарната група на двамата депутати подчертаха, че това е атака срещу парламентарната република.

Първи декларацията си прочетоха от "Възраждане", като в нея отново нападнаха ПП-ДБ.

"Преди близо 3 години в България започнаха протести, в които се включиха стотици хиляди български граждани. Протестите искаха оставките на тогавашния премиер Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. Зад тези протести застанахме ние, но и други партии, които тогава се бореха на думи с всичко това, а днес преговарят за кабинет с тези, които дълги години наричаха "мафия", каза Искра Михайлова от "Възраждане" от парламентарната трибуна.

Тя обяви, че от аудиозаписите от заседанието на "Продължаваме промяната", които бяха изнесени от Радостин Василев, се е оказало, че има предатели не само на собствените си думи и избиратели, но и на страната като цяло.

От "Възраждане" обявиха, че според тях вторият мандат да бъде върнат на президента неизпълнен. "Ако сглобите тази абсурдна коалиция на обвиняемите само, за да угодите на вашите началници, бъдете сигурни, че още на следващия ден ще призовем всички наши избиратели, но и вашите омерзени избиратели, да дойдат тук, в парламента, и ако се наложи - и вътре в него, защото всяко лицемерие и всяко предателство има своя предел. Вие прекрачихте границата", каза още Михайлова.

Явор Божанков от ПП-ДБ контрира и заяви, че българският национален интерес в този момент е да има правителство, а чуждият интерес е да нямаме такова.

"Събитията от последните дни са част от подреден план, и когато "Възраждане" говорят за външна намеса знаем си ги. Те говореха за ваксините, излязоха ваксинирани, Костадинов и Цончо говореха за меки китки, двамата най-много силно ни съмняват в това отношения, за еврото, а сега за национални предатели. По логиката, която сега сме видели, националните предатели са точно те", заяви Божанков.

След тези негови думи депутати от "Възраждане" станаха от местата си и отидоха на парламентарната трибуна, където го обградиха.

Последваха ги народни представители от ПП-ДБ. Депутатите започнаха да си разменят остри реплики да се бутат бутане. След станалото Манол Пейков е с одрана бузата, а депутат от "Възраждане" е със счупени очила.

Пред журналисти Пейков обясни, че Явор Божанков е излязъл на трибуната, за да

каже важни неща по отношение на свързаността на "Възраждане" с Русия, която е безспорна.

"Да няма правителство е директен интерес на Русия", посочи Пейков.

По думите му партията на Костадин Костадинов нарушава реда в пленарната зала всяка секунда. "В кулоарите ме нарекоха мръсна гнида вчера", каза Пейков. Той допълни, че днес депутати от "Възраждане" са го ритали в краката, заплашвали са, че ще пратят народните представители от ПП-ДБ в Белене. "Това са неща, които обичайно казват, но вие не ги чувате", каза още Манол Пейков.

Той се извини публично и на депутата, на когото е свалил очилата.

Председателят на парламента Росен Желязков обяви почивка, но дори и след нея страстите в залата не стихнаха. За това той поиска да се прекрати заседанието, което депутатите подкрепиха.

По време на почивката от "Възраждане" обявиха по адрес на Манол Пейков и Явор Божанков, че "никога вече тези хора да излязат на парламентарната трибуна". "Нека излязат – излизаме и ние веднага", обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

По време на изказването си той хем обяви, че от "Възраждане" никога не си били позволявали да нападат лично ПП-ДБ, хем каза по техен адрес: "тези хора са позор за човешкия род, нямат никакво морално право да бъдат в Народното събрание".

След това съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обяви, че заявката на "Възраждане" е част от течащите атаки срещу парламентарната република. "В момента, в който те излязат на трибуната, ще ги унищожим до крак, ще организираме преврат" - това са думи на "Възраждане". Нека да е ясно - България е парламентарна република, европейска и демократична страна. Ние ще бъдем гарант, че тези аспекти на България ще останат независимо от предизвикателствата и ще работим, за да имаме работещо правителство", посочи Петков.

mediapool.bg