Кламер БГ - Новини: Байдън ще наложи вето на законопроект за помощ за Израел, ако не е включена и Украйна

Байдън ще наложи вето на законопроект за помощ за Израел, ако не е включена и Украйна

Свят

|
Ср, 01 Ноем 2023г. 14:25ч.
Байдън ще наложи вето на законопроект за помощ за Израел, ако не е включена и Украйна

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън ще наложи вето на законопроекта за отпускане на средства в помощ на Израел, ако той бъде одобрен от Конгреса в сегашния му вид, без да споменава Украйна, предадоха световните новинарски агенции, като се позоваха на службата по бюджетни въпроси на Белия дом.

През октомври Белият дом поиска от Конгреса допълнителни средства за оказване на помощ на Украйна и Израел, както и за противодействие на Китай в азиатско-тихоокеанския район и за подобряване на сигурността по границата с Мексико. Администрацията на Джо Байдън поиска за тези цели средства от порядъка на 106 млрд. долара.

В понеделник републиканците в Камарата на представителите внесоха законопроект, в който липсва подкрепа за Украйна, и се предлага финансирането на помощта за Израел да дойде от съкращаване на средства за службите за вътрешни доходи. Белият дом отхвърля това предложение.

Въпреки съответното искане от страна на администрацията, законопроектът не предвижда отпускане на каквато и да е помощ за Украйна, отбелязва службата по бюджетни въпроси на Белия дом и посочва, че ако Украйна не бъде подкрепена, това ще бъде много лош сигнал към Русия и останалия свят относно решимостта на Вашингтон.

От Белия дом посочват, че републиканците политизират подкрепата на САЩ и „показват различен подход към съюзниците". За Израел е предложена помощ в размер на 14,3 млрд. долара.

"Този законопроект е лош за Израел, за Близкия изток и за нашата национална сигурност", се посочва в изявлението на службата на Белия дом, в което се казва още, че президентът Джо Байдън ще наложи вето на законопроекта, ако му бъде представен в този вид.

Републиканците имат мнозинство от 221 срещу 212 гласа в Камарата на представителите, а демократите контролират Сената с 51 на 49 гласа. За да стане закон този проект, той трябва да премине в двете камари на Конгреса и да бъде подписан от президента Байдън, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg