Кламер БГ - Новини: Байдън отложи разкриването на архиви за убийството на Кенеди

Байдън отложи разкриването на архиви за убийството на Кенеди

Свят

|
Съб, 23 Окт 2021г. 14:21ч.
Байдън отложи разкриването на архиви за убийството на Кенеди

Джон Кенеди

Президентът на САЩ Джо Байдън отложи разсекретяването на архиви, свързани с убийството на президента Джон Кенеди, съобщи Белият дом. Временното отлагане на разсекретяването е необходимо, за да се предотвратят потенциални вреди за военната отбрана, разузнаването, правоприлагането и външните отношения. Сериозността на тези вреди надхвърля обществения интерес от незабавното разсекретяване, се посочва в подписания от Байдън моморандум.

От аргументите е видно, че основната причина за решението е пандемията, която е забавила работата по редакцията на документите.

През 1992 г. Конгресът излезе с решение, че архивите за убийството на Кенеди трябва да бъдат разсекретени в следващите 25 г., за да може обществеността да се информира за историята.

Процедурата по разсекретяване започна през 2018 г. с решение на президента Доналд Тръмп. Преди да бъдат публикувани, документите се преглеждат за редактиране на чувствителна информация.

Джон Кенеди бе убит в Далас на 22 ноември 1963 г. Още същия ден за убийството е задържан и обвинен Лий Харви Осуалд, но два дни след това Осуалд е убит в полицейския участък на Далас от Джак Руби.

С разследване на покушението е натоварена Комисията "Уорън", председателствана от председателя на Върховния съд Ърл Уорън. Комисията заключава, че Осуалд е единственият извършител, но спекулациите по темата са много.

mediapool.bg