Кламер БГ - Новини: Ердоган изгони посланиците на САЩ, Канада и шест страни от ЕС

Ердоган изгони посланиците на САЩ, Канада и шест страни от ЕС

Свят

|
Съб, 23 Окт 2021г. 20:05ч.
Ердоган изгони посланиците на САЩ, Канада и шест страни от ЕС

Ердоган изгони посланиците на САЩ, Канада и шест страни от ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган обяви

събота, че е разпоредил на турското външно министерство да обяви десет посланици на западни държави за „персона нон грата“ заради призивите за освобождаването на турския филантроп Осман Кавала.

Кавала лежи в затвора от четири години, обвинен за финансирането на протестите през 2013 г. и за участие в неуспешния опит за преврат през 2016 г. Той отхвърля обвиненията.

В съвместно изявление от 18 октомври посланиците на САЩ, Канада, Нова Зеландия, Дания, Франция, Германия, Холандия, Швеция, Финландия и Норвегия призоваха за справедливо и бързо разрешаване на случая на Кавала. Те настояха за неговото "бързо освобождаване" от затвора. Тогава турското външно министерство ги привикани за обяснения и нарече нарече изявлението “безотговорно“.

“Издадох необходимата заповед на нашия външен министър и казах какво трябва да се направи: Тези 10 посланици трябва да бъдат обявени за персона нон грата веднага“, каза Ердоган.

"Те ще познаят и ще разберат Турция. В деня, в който не познаят и разберат Турция, те ще си тръгнат", каза той по време на реч в северозападния град Ескишехир.

Посолствата на САЩ, Германия и Франция, Белият дом и Държавният департамент на САЩ не отговориха веднага на исканията за коментар.

Норвежкото външно министерство заяви, че посолството в Анкара не е получило информация от турските власти по този въпрос.

“Нашият посланик не е направил нищо, което да налага експулсиране“, каза ръководителят на комуникациите на министерството Труде Маасейде пред Ройтерс. Той допълва, че Турция е добре запозната с гледната точка на Норвегия по този случай.

“Ще продължим да призоваваме Турция да спазва демократичните стандарти и върховенството на закона, към които страната се е ангажирала съгласно Европейската конвенция за правата на човека“, каза Маасиде.

Кавала беше оправдан миналата година по обвинения, свързани с протестите през 2013 г., но решението беше отменено тази година и бе комбинирано с обвинения по друго дело, свързано с опита за преврат. Правозащитни организации твърдят, че неговият случай е емблематичен за репресиите срещу критиците на Ердоган.

Кавала каза в петък, че би било "безсмислено" той да присъства на съдебния си процес, тъй като справедливото изслушване е невъзможно, предвид последните коментари на Ердоган.

Ердоган бе цитиран в четвъртък, че е казал, че въпросните посланици няма да пуснат "бандити, убийци и терористи" в собствените си страни.

“Тъй като при тези обстоятелства няма възможност за справедлив процес, смятам, че участието в изслушванията и защитата ще бъде безсмислено оттук нататък“, каза Кавала в писмено изявление.

Европейският съд по правата на човека призова за незабавно освобождаване на Кавала в края на 2019 г., заявявайки, че няма факти, които да подкрепят обвиненията срещу него. Съдът установи, че арестът му е имал за цел да го накара да мълчи.

ЕСПЧ излезе с подобно решение тази година по делото на Селахатин Демирташ, бивш ръководител на прокюрдската Народна демократична партия (HDP), който е държан в затвора от близо пет години.

Съветът на Европа, който наблюдава изпълнението на решенията на ЕСПЧ, заяви, че ще започне наказателна процедура срещу Турция, ако Кавала не бъде освободен. Следващото заседание по делото срещу Кавала е на 26 ноември.

mediapool.bg