Кламер БГ - Новини: Русия може да нахлуе в Украйна още следващата седмица. Напрежението ескалира

Русия може да нахлуе в Украйна още следващата седмица. Напрежението ескалира

Свят

|
Съб, 12 Фев 2022г. 20:04ч.
Русия може да нахлуе в Украйна още следващата седмица. Напрежението ескалира

Русия може да нахлуе в Украйна още следващата седмица. Напрежението ескалира

Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин отново разговаряха по телефона, но няма информация за постигнат пробив в кризата около Украйна. Напрежението ескалира все повече, след като Вашингтон предупреди, че Русия може да нахлуе в Украйна "по всяко време" и американските граждани трябва да напуснат незабавно. Подобно предупреждение отправиха и много други държави, сред които и България.

Двамата президенти разговаряха по защитена телефонна линия, за да обсъдят украинската криза, съобщиха информационните агенции. Разговорът им продължи 62 минути, съобщиха от Белия дом.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че инициативата за днешния разговор е била на Байдън.

Последно двамата лидери разговаряха по телефона в края на миналата година, а на 7 януари имаха видеоконферентна среща.

В събота се проведоха и други дипломатични совалки, в които се включи и френският президент Емануел Макрон, който говори с Путин.

По-рано днес, на фона на западните твърдения за предстоящо нападение на Русия срещу Украйна, първите дипломати на Русия и САЩ Сергей Лавров и Антъни Блинкън също проведоха телефонен разговор.

Според информация на руското министерство на външните работи Сергей Лавров е казал на Антъни Блинкън, че разгърнатата от Съединените щати и техните съюзници пропагандна кампания за руска агресия срещу Украйна преследва провокативни цели, поощрява властите в Киев към саботаж на минските споразумения и към пагубни опити за решаване на проблема в Донбас по силов път.

Освен това Лавров е отбелязал, че в получените от Вашингтон и Брюксел отговори на руските предложения за гаранции за сигурност са били пренебрегнати най-важните искания на Москва: да спре по-нататъшното разширяване на НАТО на изток и да не се разполагат ударни оръжейни системи в близост до руските граници.

На този фон няколко хиляди украинци излязоха на митинг-шествие в Киев, за да покажат единство на фона на опасенията от руско нахлуване.

Украинският лидер Володимир Зеленски каза на хората да не се поддават на паниката и заяви, че вече има пренасищане от мрачни предсказания за война в медиите, предаде Ройтерс.

Русия може да нападне Украйна още следващата седмица

По-рано американският президент Джо Байдън проведе разговор с лидерите на съюзничeски държави. Участниците в разговора изразиха тревога от струпването на руски войски около Украйна и заявиха желание за дипломатическо решение на кризата.

Лидерите "потвърдиха своята подкрепа за суверенитета на Украйна", съобщиха от Белия дом след видеоконферентния разговор, в който са участвали канадският премиер Джъстин Трюдо, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, британският министър-председател Борис Джонсън и други.

Изданието "Политико" съобщи, като се позова на запознати източници, че в разговора Байдън е казал, че Русия може да нападне Украйна на 16 февруари.

Според изданието Вашингтон е информирал своите съюзници, че подобно нападение може да бъде предшествано от ракетни удари и кибератаки.

Европейски представители, цитирани от изданието, обаче са споделили различно виждане. Британски служител е казал - "ние имаме различно тълкуване" на разузнавателните данни за датата 16 февруари.

Двама дипломати от Европейския съюз са изразили още по-скептично мнение, като единият е заявил, че "те все още отказват да приемат това". По думите му "то би било такава грешка на Путин".

"Войната има висока цена, Украйна ще се бие с всички сили", е казал той.

Белият дом публично заяви, че САЩ не знаят със сигурност дали Путин е решил да предприеме инвазия в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес. Москва отрича да има намерение да навлиза в Украйна.

По-рано американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че евентуално нападение срещу Украйна може да започне с удар по въздух и ракетни атаки.

Съливан

призова американците, които все още са в Украйна, да я напуснат в следващите 24-48 часа, защото едно въздушно нападение ще затрудни заминаването им.

Съливан не представи конкретни доказателства в подкрепа на своите твърдения, отбелязва Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ се очаква да обяви, че целият персонал на посолството на страната в Киев трябва да напусне Украйна на фона на опасенията от руска инвазия, казаха представители на американските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Москва продължава да отрича

Същевременно руското външно министерство каза, че западните страни с помощта на медиите разпространяват невярна информация, намеквайки, че Русия може да планира нахлуване в Украйна, съобщи Ройтерс.

Според министерството западните страни се опитват да отклонят вниманието от собствените си агресивни действия.

Преди разговора между двамата президенти началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Марк Мили са обсъдили международната сигурност, съобщи министерството на отбраната на Русия. Изявлението не съдържа повече подробности.

Същевременно Пентагонът заяви, че САЩ изпращат още 3000 войници в Полша. Те трябва да се присъединят към 1700-те американски военни, които започнаха да пристигат на полска територия миналата седмица.

"Очаква се те да бъдат на място до началото на другата седмица", посочи в изявление американското министерство на отбраната.

"Общо тези 5000 допълнителни военни съставляват високо подвижна и гъвкава сила, способна да изпълнява множество мисии. Тяхното разполагане се извършва с цел да бъдат успокоени нашите съюзници в НАТО, да бъде възпряна евентуална агресия срещу източния фланг на НАТО, да се извършва обучение със силите на страната домакин и да се съдейства за широк кръг от непредвидени обстоятелства", заяви Пентагонът.

mediapool.bg