Кламер БГ - Новини: Байдън е готов да използва военна сила, за да защити Тайван

Байдън е готов да използва военна сила, за да защити Тайван

Свят

|
Пон, 23 Май 2022г. 17:43ч.
Байдън е готов да използва военна сила, за да защити Тайван

Байдън е готов да използва военна сила, за да защити Тайван

Американският президент Джо Байдън обяви, че е готов да използва военна сила, за да защити Тайван. Той е на посещение в Япония, където даде съвместна пресконференция с премиера Фумио Кишида. На въпрос ще защитят ли САЩ Тайван, ако държавата бъде нападната от Китай, Байдън отговори:

"Това е ангажиментът, който поехме. Съгласни сме с политиката на единен Китай. Подписали сме се под тази политика, както и под всички произтичащи от нея споразумения. Но самата мисъл, че статутът на острова може да бъде променен по силов начин, е напълно недопустима".

Байдън допълни, че според него Китай няма да направи такъв опит. Зависи колко силно светът ще каже, че не би одобрил подобни действия.

Китай и Тайван имат стар спор относно юрисдикцията над острова. Тайван е частично призната държава. На практика островът се управлява самостоятелно след завземането на властта от Мао Дзъдун в Китай. Китайската страна обаче не признава самостоятелността му. Китай продължава да смята Тайван за своя територия, а напоследък започна да говори остро по темата. Наскоро външното министерство обяви, че "Тайван не е Украйна".

След репликата на Байдън в понеделник китайската страна реагира, заявявайки, че тяхната решителност не бива да бъде подценявана.

"Никой не трябва да подценява ясната решимост, твърдата воля и сериозната способност на китайския народ в защита на националния суверенитет и териториалната цялост", заяви говорителят на външното минситерство Ван Вънбин.

mediapool.bg