Кламер БГ - Новини: Сръбската църква призна автокефалност на македонската

Сръбската църква призна автокефалност на македонската

Свят

|
Вт, 24 Май 2022г. 15:03ч.
Сръбската църква призна автокефалност на македонската

Архиепископ Стефан по време на служба. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбската църква признава автокефалността на македонската. Това обяви сръбският патриарх Порфирий по време на съвместна служба в Скопие с македонския архиепископ Стефан.

Решението е взето единодушно от Събора на сръбската църква. Порфирий заяви, че те признават и балгославят македонстката църква.

"Видях радост и любов в очите на всички вас. Виждам като задължение и задача за нас, от вашата любов и молитви в Белград и тук, Бог да направи чудо, да разберем, че сме едно и че не можем един без друг. А сега ви представяме още една новина. Съборът на СПЦ единодушно отговори на искането на МПЦ- ОА и благословеният Събор приема и признава автокефален статут", каза сръбският патриарх, цитиран от БТА.

Той добави, че му ще има официален акт след като бъдат уточнени техническите детайли.

"Тогава всички поместни православни църкви ще бъдат уведомени по съответния каноничен ред и ще приемат автокефалния статут", заяви сръбският патриарх.

На 9 май Вселенската патриаршия също призна автокефалността на Охридската архиепископия. Така след 55 години бе разрешено на македонските духовници да извършват съвместни служби с други православни църкви.

mediapool.bg