Кламер БГ - Новини: Бабиш обвини ЕП във вмешателство заради исканите мерки срещу конфликт на интереси

Бабиш обвини ЕП във вмешателство заради исканите мерки срещу конфликт на интереси

Свят

|
Нед, 21 Юни 2020г. 11:49ч.
Бабиш обвини ЕП във вмешателство заради исканите мерки срещу конфликт на интереси

Чешкият премиер Андрей Бабиш обвини Европейския парламент в намеса във вътрешните работи на неговата страна, след като в събота евродепутатите приеха резолюция, призоваваща Чехия да въведе механизми за предотвратяване на конфликти на интереси, свързани с еврофондовете, предаде Франс прес.

Предупреждението е във връзка с възможен конфликт на интереси на Бабиш заради получени в нарушение от негова компания субсидии.

Бабиш е заподозрян в злоупотреба с еврофондове, получени от неговия хотелски комплекс "Гнездото на щъркелите" край Прага през 2007 г., четири години преди да влезе в политиката. Предполагаемите нарушения са за над 100 млн. евро.

Според чешкия премиер обаче действията на Европарламента може да бъдат сметнати "за доказателство за политически и медиен натиск върху чешката съдебна система и намеса във вътрешните работи". Това се посочва в негово комюнике, цитирано от чешката агенция ЧТК.

След като време във властта Бабиш прехвърли своята група "Агроферт" в областта на хранителната промишленост, химикали, медии и други ) в доверителни фондове през 2017 г., но данните от регистрите на бенефициентите собственици показват, че той продължава да извлича печалби от групата.

Чешкият премиер отрича да се е възползвал от европейските средства.

Той обвини евродепутатите, че "вдъхновяват предприемането на мерки за наказателни производства на чешка територия без конкретни сведения или доказателства".

Европейският парламент на свой ред осъди "клеветническите и омразни думи" на Андрей Бабиш срещу евродепутатите, които са в страната му, за да го разследват по подозрения за конфликт на интереси.

mediapool.bg