Кламер БГ - Новини: ДПС и Михайлов победиха Бербатов, съмнения за погазване устава на БФС

ДПС и Михайлов победиха Бербатов, съмнения за погазване устава на БФС

Спорт

|
Вт, 12 Окт 2021г. 21:38ч.
ДПС и Михайлов победиха Бербатов, съмнения за погазване устава на БФС

ДПС и Михайлов победиха Бербатов, съмнения за погазване устава на БФС

Борислав Михайлов спечели инфарктна победа с един "златен глас" срещу Димитър Бербатов в битката си за запазване на властта върху българския футбол. Борбата между двамата обаче ще продължи, но в съдебната зала заради съмненията за тежко нарушаване на устава на БФС при броенето на гласовете.

Конгресът на БФС бе воден от члена на ръководството на ДПС Камен Костадинов, който е част от настоящия Изпълкома на футболния съюз.

Основният скандал дойде от пресмятането на броя присъстващи делегати. В началото на Конгреса на БФС са обявени 483 регистрирани делегати. Уставът на БФС изрично постановява, че за победа на първи тур са необходими повече от половината гласове на присъстващите делегати – това са 242 гласа.

Въпреки това Михайлов бе обявен за победител още на първи тур с 241 гласа, което е един глас по-малко от необходимото. Димитър Бербатов остана втори с 230 гласа, а за Христо Порточанов гласуваха 8 делегати. Един бюлетина е невалидна, а трима делегати не са гласували.

Основният спор е дали негласувалите трябва да се смятат за присъстващи на конгреса или не. Според екипа на Бербатов те са присъстващи, защото са регистрирани, а победата на Михайлов е нелегитимна. В крайна сметка въпросът ще бъде решен от съда.

Димитър Бербатов обясни, че е питал организаторите на Конгреса какво става с липсващия един глас, но не е получил някакъв убедителен отговор.

"Даже не разбрах какво ни отговориха. Водещият на цялата шоу програма (явно Камен Костадинов – б.р.) се опита да каже нещо, в устава е написано изрично (правилото за повече от половината присъстващи). Те го извъртяха по някаква друга формула. Ще оспорваме", каза Берабатов.

Бившият нападател на "Манчестър" (Юнайтед) и "Тотнъм" обясни, че е имало и други нарушения. "20 клуба от моя регион Благоевград не бяха допуснати до конгреса по необясними причини", каза той.

"Благодаря за доверието"

Победителят в изборите Борислав Михайлов отдавна надмина своя ментор Иван Славков – Батето по брой години начело на българския футбол. Той бе избран на позицията през 2005 година, след като Славков бе уличен от ББС в корупция за манипулиране на гласуването за домакинството на Олимпиадата.

Преди две години Михайлов обяви, че подава оставка от президентския пост в БФС, след като тогавашният премиер Бойко Борисов обяви, че сваля доверието от него. За по-голяма убедителност, МВР прати антимафиоти да претърсят футболната централа. Подложен под силен политически натиск, Михайлов реши да си тръгне. През пролетта на тази година обае той обяви, че е размислил и си оттегля оставката. Това се случи ден, след като Бербатов каза, че ще се кандидатира за президент на БФС.

Сега властта на несменяемия апаратчик на футболния съюз бе потвърдена и той бе видимо доволен.

"Благодаря отново за вашето доверие. Днес пред погледа на цяла България, на всички вас, на представителите на УЕФА и ФИФА, които сами казаха, че по-прозрачен конгрес не са виждали“, каза Борислав Михайлов след победата си.

Той допълни: "Още веднъж се доказа, че БФС никога не е подценявал и не е неглижирал демократичния избор и не го е манипулирал“. Михайлов обеща да има промяна в БФС..

Връзката с ДПС

Точно преди Конгреса на БФС разследващият сайт Bird.bg публикува свое разследване за строежа на Националният футболен център в Бояна през 2016 година.

Според изтекли вътрешни документи на УЕФА централата е струвала 11.5 милиона евро, които са преведени от европейската футболна централа. Документацията сочи, че строежът е на сградите и инфраструктурата е поверен на консорциум “Промишлено строителство – Водстрой”, свързван с Делян Пеевски.

“Промишлено строителство” е фирма, контролирана от банката КТБ, която впоследствие беше закупена от “Водстрой 98”. Тази фирма формално е собственост на Иван Мирински, който получава едри обществени поръчки години наред, както и за многомилионни кредити от КТБ, припомня Bird.bg.

Връзката на “Водстрой” с Пеевски беше огласена от банкера Цветан Василев в интервю за бТВ, през 2014 г. Тогава той каза, че Мирински “се води собственик на “Водстрой” и е “марионетка на Пеевски”.

Конгресът на БФС започна със скандал, след като журналистите бяха допуснати до пресцентъра едва около четвърт час след началото. Медиите можеха да наблюдават случващото се в зала 1 на НДК на голям екран, но без звук.

Привърженици на Димитър Бербатов пък посрещнаха старото ръководство с разпънати транспаранти и призиви да си ходят.

До провеждането на конгреса се стигна, след като кандидатът за президент на футболната централа Димитър Бербатов и неговият екип събраха подписка с желанието на повече от една трета от клубовете в системата на БФС.

Първоначално Изпълнителният комитет на настоящото ръководство на БФС отхвърли подписката като невалидна, но след това Софийският градски съд реши, че тя е правомерна, и свика провеждането на конгрес на 12 октомври.

От Изпълкома на БФС се съобразиха с това решение, едва след като на два пъти неуспешно се опитаха да го оспорят в съда, но същевременно свикаха и провеждането на редовен конгрес на 18 март 2022 година.

В екипа на Димитър Бербатов са бившите му съотборници в националния отбор Стилиян Петров и Мартин Петров, както и настоящият член на Изпълкома на БФС Петър Величков. Те проведоха активна кампания в последните месеци, срещнаха се с почти всички клубове, които са членове на БФ и се оплакаха от оказван натиск върху футболните шефове от страна на настоящото ръководство на БФС.

Останалите кандидати за президентския пост на футболната централа бяха Христо Порточанов, Христо Христов, Ивайло Дражев и Георги Захариев.

Лечков: Аз държа за промяна в държавата

Аз държа за промяна в държавата, заяви членът на Изпълкома на БФС Йордан Лечков преди началото на конгреса.

"Отдавна казах какво очаквам, излишно е да коментираме, както казахте не е сега времето. Искаха младите момчета конгрес, ето ви конгрес. Абсолютно всички ще бъдат допуснати, както е по Устав. Винаги трябва да се гледа Уставът и да се спазват правилата. Това са спекулации за картите на делегатите, които аз не искам да изпадам чак в такива подробости – затова казах, както е по Устав, така е направено – досега не сме имали пропуски", зяави Лечков.

Той посочи, че трябва да се промени финансирането на родния футбол, но за съжаление нямало такава точка в дневния ред.

"Дневният ред беше определен от съда, момчетата искаха да бъде така. Как да коментираме нещо, което не е в дневния ред?", завърши риторично Лечков.

Георги Захариев: Очаквам нечестна битка

Очаквам нечестна битка, заяви кандидатът за президент на БФС Георги Захариев при пристигането си за извънредния конгрес.

"Очаквам нечестна битка, надявам се обаче на промяна в българския футбол. Според мен не е свирен мачът, според мен Борислав Михайлов е много притеснен, видимо особено на последното интервю, което имаше при телевизионно участие – стори ми се, че е много изнервен, на кантар е всичко и ще се реши в последния момент", каза Захариев.

"Има клубове, с които и аз съм разговарял, до последно се колебаят, надявам се най-малкото да ни допуснат да кажем по няколко думи пред делегатите, което ме съмнява, ако трябва да съм честен. Всеки президент, който гласува за Борислав Михайлов, виждате и феновете - всеки има какво да губи", заяви футболният мениджър.

За много нарушения говори преди конгреса и вечният кандидат за президент на БФС Ивайло Дражев.

"Ще бъде скандален конгрес. Това, което са направили с делегатските карти - да накарат хора под заплаха да сменят делегати в последния момент. Това са хора, които са ни издигнали. Единият, който е противник на Боби е предложен за приключване на членство, само за това, че е издигнал конкурент. Клубът е "Векта" Пловдив. Решили са, че трябва да бъде отстранен, щом издига конкурент", казва Дражев.

Според него е публична тайна, че ДПС подкрепя Михайлов.

"Това се знае. Голяма част от ГЕРБ пък подкрепят щаба на Бербатов. Партиите нямат място тук. Трябва да се промени уставът и кметове, съветници, държавни служители, активисти на партии не трябва да са в тази зала. Абсолютно е забранено по регулации да има каквато и да било политическа зависимост на делегатите", обясни Дражев.

mediapool.bg