Кламер БГ - Новини: БФВ алармира: Унищожават спортното ветроходство в България

БФВ алармира: Унищожават спортното ветроходство в България

България

|
Вт, 03 Юни 2014г. 10:47ч.
БФВ алармира: Унищожават спортното ветроходство в България

bmw-black-sea-international-regattaБългарската федерация по ветроходство (БФВ) алармира, че спортните ветроходни клубове у нас са изправени пред закриване. Това съобщиха от БФВ пред Maritime.bg, добавяйки, че сигналът за ситуацията е изпратен до президента, председателя на НС, премиера, председателя на БОК и министъра на младежта и спорта.

Като причина за критичната ситуация от БФВ посочват заниженото финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта. “Ситуацията в този олимпийски спорт, печелил постоянно квоти за последните няколко Олимпиади, се усложни изключително много”, обясниха от федерацията.

Клубовете масово негодуват и ограничават спортно-тренировъчния процес . Вече бяха отменени две регати, като една от които е регата “Месембрия”, която е с 50-годишна история. На последната международна регата във Варна няколко отбора пък отказват участие, а други участват с минимален брой състезатели.

Ветроходните клубовете в България са организирали подписването на Декларация срещу финансовата политика на ММС. Основното им искане е средствата за спортното ветроходство да бъдат в размер на миналогодишния.

“Българските спортни ветроходни клубове не можем да приемем така предложените ни договори с Министерството на младежта и спорта и искаме увеличаване на сумите за финансиране на клубовете. Тези договори водят към категорично унищожаване и закриване на спортното ветроходство в България. Сумите, предложени за всички клубове, са в размер на по-малко от една трета от миналогодишното финансиране. Спортът не може да бъде управляван със сухи цифри и проценти. Ще бъдем принудени да прекратим участието си във всички прояви от националния и международен спортен календар”, предупреждават от федерацията.

Maritime.bg научи, че декларацията е подписана от 26 клуба от цялата страна. Те предупреждават още, че при липса на мерки, ще бъдат информирани всички международни спортни организации, включително Европейската комисия.

Maritime.bg – Курс