Кламер БГ - Новини: Училищата обявяват класирането за първи клас

Училищата обявяват класирането за първи клас

България

|
Вт, 03 Юни 2014г. 11:00ч.
Училищата обявяват класирането за първи клас

За първи път едновременно всички училища в София ще обявят приема за първи клас. Списъците с имената на децата ще бъдат качени в 17 часа в интернет страниците на съответното училище и залепени на вратата на училището.

Общо местата за записване на първокласници в София са 11 500 и ще има за всички деца, уверяват от Министерството на образованието и науката.

Родителите имат два дни да запишат децата си в първи клас – на 4 и 5 юни. Те трябва да носят оригиналните документи за това – свидетелство за завършена предучилищна група и акт за раждане.

По този начин, ако детето е прието в две или три училища, ще стане ясно къде хлапето освобождава място за следващия в класирането.

В повечето столични училища има вътрешни правила за прием на първокласници. Дават се точки

дали учениците живеят близо до училището, дали са били в подготвителна група в него, родителите им учили ли са в училището, ако родителите работят в близост до училището и други критерии.

Напливът е към т.нар. елитни училища. При тях проблем е, че директорите на някои от тях, обявяват класирането с името на ученика и срещу него сбора точки. Родителите обаче, нямат право да проверят, дали това е истина.

Такъв е случаят с 51-о СОУ "Елисавета Багряна", където директорът Асен Александров не разрешава да се прави справка, въпреки че родители знаят, че част от децата няма как да съберат посочените точки в обявеното класиране и то е нагласено. Това сигнализираха Mediapool потърпевши родители при предишни класирания в 51-о СОУ. Те са притеснени, че това ще се повтори отново и през тази година.

На 6 юни директорите ще оповестят колко свободни места са останали след първото класиране. Тогава ще се направи второ класиране, като записването за свободните места ще бъде на 9 и 10 юни.

mediapool.bg